McDonald’s staje się coraz bardziej wegetariański
El Veggo, McVegan, Vegan Nuggets ‒ to kilka propozycji, jakie pojawią się w ofercie restauracji McDonald’s skierowanej do wegan. Czy to oznacza, że popularna sieć fast foodów rezygnuje z mięsa?
Raczej soczysty Bic Mac nie zniknie z menu McDonalda. Jednak sieć fast foodów, chcąc przyciągnąć nową klientelę, która zamiast wołowego burgera woli kotlet z ciecierzycy, w ostatnim czasie wprowadziła szereg wegańskich produktów.
Dotychczas dla wegan jedyną opcją w sieciówce była sałatka, ale restauracja postanowiła szerzej odpowiedzieć na potrzeby tej rosnącej w siłę grupy konsumentów. W 2017 roku w Szwecji zadebiutował McVegan, w Finlandii zaś pojawiła się kanapka El Veggo, na którą składa się stek sojowy, pikantny sos salsa i wegański sos McFeast. Wegańskich klientów rozpieszcza Norweski McDonald. Niedawno w ofercie pojawiła się wegetariańska kanapka McFeast, która zamiast mięsnej wkładki zawiera kotlet z fasoli. W ofercie norweskiego „Maka” pojawiły się także wegetariańskie nuggetsy wypełnione ciecierzycą, kalafiorem, ziemniakami, cebulą, marchewką oraz kukurydzą. W przyszłości opcji wegańskich ma być jeszcze więcej.
„Rozumiemy, że rośnie popyt na produkty wegańskie i wegetariańskie, a my jesteśmy zawsze otwarci na sugestie naszych klientów” ‒ powiedział rzecznik McDonald’s Australia.
- https://www.bbc.com/news/newsbeat-47636206; 2019-03-22;


Śmiech na sali. Chciałbym się dowiedzieć jakie ilości pestycydów i innej chemii są w tym “zdrowym” jedzeniu.
FANTASTYCZNA SPRAWA. JAK NAJWIĘCEJ TAKIEGO POŻYWIENIA.