Marchew jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Odmładzające i antyrakowe działanie zawartego w marchwi beta-karotenu sprawia, że (chyba) nikogo nie trzeba przekonywać do wzbogacenia tym słodkim warzywem codziennego jadłospisu. Na szczęście, nasz kraj jest czwartym na świecie producentem marchwi, a więc to dla nas roślina łatwo dostępna.

- Marchew - co to takiego?
- Jak uprawiać marchew?
- Arystokratyczna przeszłość marchwi
- Marchewkowe bogactwo składników
- Karotenoidy chronią przed rakiem
- Marchew to strażniczka pięknej i zdrowej skóry
- Marchew na zmarszczki
- Marchew zalecana jest przez okulistów
- Zdrowe zęby dzięki marchwi
- Dieta marchewkowa – przyjemne z pożytecznym
Marchew - co to takiego?
Marchew zwyczajna (Daucus carota L.) należy do rodziny selerowatych. Dziko występuje w Europie, Azji i Afryce Północnej, lecz także powszechne są jej uprawy (hoduje się ją na wszystkich kontynentach, poza Antarktydą). Okres kwitnienia zapylanej przez pszczoły marchwi przypada na czerwiec i trwa do października. Jest to roślina dwuletnia – w pierwszym roku wegetacji tworzy różyczkę liści i gruby korzeń o walcowatym kształcie.
Wyróżniamy cztery odmiany marchwi:
- marchew amsterdamska (walcowate korzenie, kolor pomarańczowoczerwony);
- marchew Askona F1 (gładkie, tępo zakończone korzenie, barwa pomarańczowa);
- marchew Berlicumer 2 (barwa ciemnopomarańczowa, walcowaty korzeń);
- marchew Deep Purple (stożkowaty korzeń, kolor purpurowy).
Jak uprawiać marchew?
Przy uprawie marchwi ważne jest, by roślina miała stały dostęp do słońca, które korzystnie wpływa na zawartość beta karotenu i cukru w korzeniach. Gleba powinna być piaszczysto-gliniasta, o dużej zawartości próchnicy i przepuszczalnym podłożu. Ziemia powinna być pozbawiona wapnia i mieć lekko kwaśny odczyn. Należy pamiętać, że w przypadku niekorzystnych warunków do wzrostu, korzenie marchwi będą się rozwidlać i pękać.
Arystokratyczna przeszłość marchwi
Jak podają źródła historyczne, pierwsza marchewka pojawiła się około roku 900 w Persji, na terenie dzisiejszego Afganistanu i miała kolor fioletowy, zaś jej smak był pikantno-gorzki. Również współcześnie marchewkę można spotkać nie tylko w kolorze pomarańczowym. W Turcji występuje odmiana czarna i czerwona, zaś w Chinach te warzywa są białe tudzież żółte.
Najpopularniejsza marchew – pomarańczowa – zaistniała dopiero w wieku szesnastym w Holandii. Zgodnie z legendą, wyhodowano ją specjalnie na życzenie króla. Obecnie Europejczykom ciężko jest wyobrazić sobie to warzywo w innym kolorze niż oranżowy. Mimo że teraz marchew jest łatwo dostępna i niedroga, podobnie, jak ziemniaki czy kapusta, dawniej uchodziła za roślinę arystokratyczną, a jej korzeniem i nacią przyozdabiano nawet elementy garderoby.
Marchewkowe bogactwo składników
100 gram marchwi to tylko 24 kalorie. Marchew zawiera błonnik, naturalne cukry, związki siarkowe i azotowe, enzymy, olejek eteryczny, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K, a także sole mineralne - cynk, fosfor, kobalt, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Ogólnie biorąc, marchew składa się w ok. 90 proc. z wody, zawiera ok. 7 proc. węglowodanów, 1 proc. białek, 0,2 tłuszczów i celulozy.
Osoby chore na cukrzycę powinny unikać gotowanej marchwi, ponieważ wówczas ma ona aż trzykrotnie wyższy indeks glikemiczny. Dietetycy od dawna przekonują o cudownych właściwościach tego niezwykle popularnego warzywa – korzeniowi marchwi przypisuje się działanie odmładzające, upiększające, oczyszczające i antydepresyjne. Na czym jednak dokładnie polega fenomen tej rośliny?

Marchewki rosną w gruncie, fot. shutterstock
Karotenoidy chronią przed rakiem
Ze względu na to, że marchew zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, dieta bogata w to warzywo zmniejsza ryzyko wystąpienia raka i chorób sercowo-naczyniowych. Udowodniono, że obecne w marchewce karotenoidy skutecznie zwalczają wolne rodniki, wykazując tym samym działanie antyrakowe. Naukowcy z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego, w wyniku eksperymentu, wykazali, że dieta bogata w owe związki może zapobiegać wystąpieniu raka prostaty, zaś inne badania pozwalają stwierdzić, że beta-karoten obniża ryzyko raka płuc, co jest istotną wiadomością dla palaczy – zarówno czynnych, jak i biernych. Ponadto, na podstawie przeprowadzonego 4 lata temu testu, udowodniono, że sok wyciśnięty z marchewki zabija komórki białaczki, a także hamuje ich dalszy rozwój.
Marchew to strażniczka pięknej i zdrowej skóry
Właściwości beta-karotenu są również imponujące w zakresie dbania o zdrowy wygląd skóry. Zwłaszcza latem powinniśmy położyć większy nacisk na spożywanie marchwi, ponieważ zawarte w niej substancje nie tylko odżywiają naszą skórę, lecz także powodują, że opalenizna wygląda zdrowo i dłużej się utrzymuje. Co więcej, w wyniku spożywania marchwi, gromadzi się w naszym ciele barwnik, który działa jak naturalny filtr słoneczny, odbijający niekorzystne promienie powodujące powstawanie plam i przebarwień. Dostrzeżono również, że w wyniku samego spożycia beta-karotenu skóra wygląda na lekko opaloną, co może być doskonałym „zamiennikiem” kąpieli słonecznych dla osób cierpiących na alergie skórne.
Marchew na zmarszczki
Beta-karoten powinno się jednak spożywać cały czas, aby wyglądać pięknie i młodo. Ten cudowny związek chroni włókna kolagenowe, których stan jest bardzo ważny w procesie starzenia się skóry. Kiedy beta-karotenu brakuje, owe włókna ulegają powolnemu procesowi destrukcji, co sprawia, że skóra przestaje być jędrna i pojawiają się zmarszczki.
Aby korzystać z odmładzających właściwości marchewki warto nie tylko dbać o prawidłową dietę, lecz także regularnie nakładać maseczki pielęgnacyjne. Są one proste w wykonaniu, a na efekty nie trzeba długo czekać. Wystarczy, że sok z marchwi wymieszamy np. z 2 łyżkami maślanki i całość nałożymy na twarz na ok. 20 minut.
Marchew zalecana jest przez okulistów
Naturalne źródło witaminy A, a więc karoten zawarty w marchwi ma zbawienne działanie dla naszych oczu. Wzrok przemęczony długotrwałym korzystaniem z komputera szybko ulega pogorszeniu, a oczy chorują, dlatego warto spożywać marchew w profilaktyce zaćmy i zapalenia spojówek. Witamina A chroni oczy przed nadmiernym wysychaniem, a także poprawia widzenie po zmroku.
Ekologia.pl poleca

Sałatka marchewkowa, fot. shutterstock
Zdrowe zęby dzięki marchwi
Chrupanie surowej marchwi w naturalny sposób czyści nasze zęby i wzmacnia dziąsła. Zęby są oczyszczane z nalotu, resztek żywności i pasty. Spożywanie tego warzywa nie tylko chroni nasze uzębienie przez zawartość minerałów takich, jak wapń czy witamina K, lecz także stymuluje wydzielanie śliny, dzięki czemu odczyn w jamie ustnej staje się zasadowy, a ryzyko wystąpienia próchnicy spada.
Dieta marchewkowa – przyjemne z pożytecznym
Marchew jest tak pyszna, że mało kogo trzeba przekonywać do jej jedzenia. Z racji na przyjemnie wyważony słodki smak, warzywo to stanowi idealny substytut słodyczy, a także sprawdza się jako składnik ciast i dżemów. Najczęściej spożywamy marchew w formie soków, a także na surowo, z racji na łatwą dostępność tego typu produktów w sklepach.
Jeśli jednak mamy nieco więcej czasu, możemy przygotować sobie sałatkę marchewkową z dodatkiem migdałów, która będzie smacznym sposobem na detoksykację organizmu.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 2 marchewki
- 30 g masła
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- 3 szczypty mielonego kminu rzymskiego
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 75 g płatków migdałowych lub innych orzechów
- sól himalajska, pieprz
Sposób przygotowania:
Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy przygotowaną marchewkę, dodajemy sok z pomarańczy oraz kmin. Całość dusimy przez około 12 minut, przyprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Następnie przekładamy marchew do miski, dodajemy oliwę z oliwek i wstawiamy do lodówki na 50 minut. Przed podaniem posypujemy całość kminem, kolendrą i orzechami.
Smacznego!
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Bibliografia
- “http://www.medicalnewstoday.com”; data dostępu: 2015-08-13
- “http://www.care2.com”; data dostępu: 2015-08-13
- Barbara Łata Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW; “Fitozwiązki marchwi: znaczenie oraz czynniki wpływające na ich zawartość”; data dostępu: 2015-08-13
- Cezary A. Kwiatkowski, Małgorzata Haliniarz , Barbara Kołodziej, Elżbieta Harasim, Marta Tomczyńska-Mleko; “CONTENT OF SOME CHEMICAL COMPONENTS IN CARROT (Daucus carota L.) ROOTS DEPENDING ON GROWTH STIMULATORS AND STUBBLE CROPS”; Journal of Elementology ISSN 1644-2296; 2015-08-13
- João Silva Dias; “Nutritional and Health Benefits of Carrots and Their Seed Extracts”; Food and Nutrition Sciences 05(22):2147-2156; 2015-08-13
Moim zdaniem
Czy marchewka tuczy?