Cebula warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cebuli

Cebula niejedno ma imię i niejedno zastosowanie. To panaceum na wiele dolegliwości – zadba m. in. o nasz układ krążenia, odporność, układ kostny i drogi moczowe. Powodów, by ci, którzy nie lubią cebuli, w końcu się do niej przekonali, jest całe mnóstwo!



Fot. ilovebutter/Flickr CCFot. ilovebutter/Flickr CC

Cebula – pochodzenie i walory odżywcze

Cebula należy do rodziny amarylkowatych, tej samej, z której pochodzi również czosnek. Jej prawidłowa nazwa brzmi zresztą „czosnek cebula”, ale nie używa się jej nigdzie indziej poza systematyką. Cebula to poza tym nazwa specyficznego rodzaju pędu o właściwościach przetrwalnikowych, w który wyposażone jest wiele roślin, głównie ozdobnych (np. tulipany). W świecie warzyw charakterystyczny jest on zaś tylko dla czosnku oraz cebuli zwyczajnej i jej odmian.

Cebula to roślina dwuroczna, łatwa i tania w uprawie. Zalicza się do warzyw klimatu umiarkowanego. Jest znana od bardzo, bardzo dawna. Nie wiadomo kiedy dokładnie pojawiła się na stołach naszych praprzodków, ale pisma wskazują, że w Azji, skąd prawdopodobnie pochodzi, była znana już 3 tys. lat p.n.e.

Cebula zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry, witaminy - witamina A, witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3, B4, B5, B6 i B9), witamina C, E i K, a także minerały – cynk, fosfor, fluor, krzem, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapń i żelazo. Cebula to także bogactwo błonnika, który stymuluje pracę układu pokarmowego i sprzyja odchudzaniu. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim zawarte w cebuli flawonoidy, czyli organiczne substancje chemiczne, chroniące przed chorobami i stanami zapalnymi.

Cebula skarbnicą flawonoidów

Flawonoidy zawarte w cebuli – ze względu na działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne – mogą odgrywać ważną rolę w prewencji chorób układu krążenia oraz niektórych rodzajów raka. Co ważne, flawonoidy cebuli to związki lotne i uwalniają się przy nacięciu warzywa – odpowiadają za jego charakterystyczny smak i aromat oraz za łzawienie oczu podczas krojenia. Warto zwrócić uwagę na to, że najkorzystniejszy efekt uzyskuje się jedząc świeżo obrane i surowe plasterki cebuli. Nie jest to z pewnością najsmaczniejszy wariant, szczególnie gdy mowa o dosyć ostrej i bardzo intensywnej w smaku cebuli żółtej. Na szczęście zaraz obok niej na straganach znajdziemy cebulę czerwoną, która jest nie tylko znacznie subtelniejsza, ale ma też większe walory dekoracyjne, dlatego wyśmienicie nadaje się do sałatek i na kanapki. Klasyczną cebulę wolimy zeszklić na maśle lub oliwie, ugrilować lub dodać do sosu. Poddana obróbce termicznej staje się nieco przystępniejsza dla podniebienia, lecz – co ważne – nie traci wtedy aż tylu walorów odżywczych, co inne warzywa. Wniosek? Staraj się jeść surową cebulę tak często, na ile to możliwe, ale nie żałuj jej sobie w jajecznicy, na pizzy, ani w zupie.
pixabay.com
pixabay.com/stevepb


Kwercetyna na układ krwionośny, inulina na trawienie

Kwercetyna to najlepiej przebadany związek z grupy flawonoidów. Z jej wysokiej zawartości słynie m.in. właśnie cebula. Dzięki kwercetynie cebula ma zbawienny wpływ na układ krwionośny. Kwercetyna wyrównuje ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo, zapobiega miażdżycy (obniża poziom cholesterolu) i uszczelnia naczynia krwionośne.

Cebula jest poza tym dobrym źródłem inuliny – prebiotyku i polisacharydu, który odżywia florę bakteryjna jelit, dzięki czemu stymuluje ich pracę, a w następstwie wspomaga odchudzanie oraz układ odpornościowy.


 
  • Pod względem zawartości prozdrowotnych flawonoidów, rekordzistką jest cebula czerwona.       
  • Najwięcej olejków lotnych i przeciwutleniaczy koncentruje się w zewnętrznych warstwach cebuli. Nie warto więc pastwić się nad nią za bardzo, lecz obierać tylko tyle, ile trzeba!      
  • Aby cebula nie podrażniała śluzówki oczu podczas krojenia, wystarczy włożyć ją uprzednio na parę godzin do lodówki. 
  • Cebula ma silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Neutralizuje różne bakterie, w tym bakterie Streptococcus mutans, odpowiedzialne za rozwój próchnicy.     



Najtańszy lek pod słońcem

Katar, kaszel, osłabienie, bóle gardła, głowy i mięśni – to konsekwencje spadku odporności, które dają się we znaki na przełomie pór roku, zwłaszcza początkiem wiosny. Gdy wystąpią pierwsze objawy przeziębienia, warto sięgnąć po sprawdzone metody, które wspomogą nasz organizm w walce z infekcją. Niezastąpionym lekiem na całe zło zdradliwej aury jest cebula! Przekonaj się, w jaki sposób postawi Cię na nogi!

Ze względu na silne własności przeciwutleniające i antybakteryjne, cebula jest bodaj najlepszym i najtańszym surowcem do produkcji domowego syropu, który pomoże nam zwalczyć nie tylko objawy przeziębienia oraz grypy, ale i na dobre wypędzi ich źródło, czyli infekcję. Przepis na cebulowy syrop jest bardzo prosty i z pewnością zna go każda mama i babcia, które nie lubią futrować swoich pociech zbędnymi niekiedy medykamentami z apteki.
pixabay.com/Hans


Syrop z cebuli – przygotowanie

Kroimy cebulę na drobne kawałki i umieszczamy ją w słoiczku. Klasyczna receptura nakazuje w tym miejscu zasypać cebulę cukrem, ale my polecamy zamienić go na o wiele zdrowszy miód pszczeli, który sam także ma silne właściwości przeciwzapalne, a więc spotęguje działanie leku.

Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy cebula puści sok, zażywamy go kilka razy dziennie, dopóki choroba nie ustąpi. Jeśli smak syropu, co zrozumiałe, nie podejdzie nam za bardzo, możemy „uzdatnić” go dolewając do słoika sok z cytryny.



Okłady z cebuli pozwolą zmniejszyć obrzęki po ukąszeniach owadów – wystarczy przyłożyć do bolącego miejsca plaster świeżej cebuli, a zawarta w niej siarka zneutralizuje pieczenie i swędzenie oraz zmniejszy opuchliznę. W kontakcie ze skórą zadziała również kwercetyna, która ma właściwości antyhistaminowe.



Biorąc pod uwagę zalety cebuli, warto włączyć ją do naszego codziennego menu, zwłaszcza, gdy za oknem szaleją deszcze i wiatr, a nasz organizm jest bardziej podatny na infekcje.
Poniżej prezentujemy przepis na znakomitą zupę cebulową, idealną na zimowe wieczory.

Składniki:

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, gotujemy makaron ryżowy. Równocześnie cebulę kroimy w półkrążki i podsmażamy w garnku na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, wlewamy wodę, wino, dokładamy pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym. Zupę gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Pod koniec dodajemy ugotowany makaron i pokrojoną natkę pietruszki. Do zupy można podać grzanki z białego pieczywa z serem żółtym.
pixabay.com/Pentapfel


Cebula dla urody

Ze względu na swoją specyfikę, cebula nie należy do najpopularniejszych surowców kosmetycznych. Nie oznacza to jednak wcale, że nie wpływa pozytywnie na urodę!

Weźmy pod uwagę chociażby fakt, że zawiera ona spore ilości siarki, a ta ma równie silne działanie pielęgnacyjne, co niejeden krem przeciwzmarszczkowy, stymuluje bowiem komórki skóry do produkcji kolagenu i elastyny. Z tego samego powodu, cebula jest też wykorzystywana (zewnętrznie) do usuwania blizn

Cebula to jedno z najbardziej znanych i cenionych warzyw na świecie. Jest łatwa w uprawie i tania, dlatego mamy do niej niczym nieograniczony dostęp. Po cebulę warto sięgać z wielu powodów. Przede wszystkim dlatego, że zawarte w niej przeciwutleniacze i olejki lotne działają stymulująco na układ odpornościowy, zapobiegają chorobom serca i cukrzycy oraz wspomagają odchudzanie. Cebula dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, stanowi bardzo skuteczne i naturalne remedium przeciw infekcjom.
Elżbieta Gwóźdź


Ocena (4.2) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy