Polacy konsumują bardzo duże ilości mięsa. Jaki to ma wpływ na środowisko?
Polacy jedzą dużo mięsa. W poprzednich latach, statystyczny Polak spożył ponad 61 kg mięsa w ciągu roku. W 2022 roku było to aż 69,5 kg mięsa rocznie na osobę – wynika z analizy firmy technologicznej Omni Calculator. Jaki to ma wpływ na środowisko?
W Polsce, według najnowszych dostępnych danych dla 2022 roku, konsumuje się 69,5 kg mięsa rocznie na osobę. Poza wieprzowiną, wołowiną i drobiem – uwzględnia jeszcze średnie spożycie ryb oraz baraniny, co łącznie daje nieco ponad 82 kg. Przy założeniu, że jedna porcja wynosi 85 gramów, statystyczny Polak konsumuje rocznie 458 porcji wieprzowiny, 324 porcje drobiu, 28 porcji wołowiny, 3,6 porcji baraniny oraz 155 porcji ryb.
I tak, do wyprodukowania średniej ilości mięsa spożywanej w Polsce rocznie potrzeba ponad 416 tysięcy litrów wody. To roczne zapotrzebowanie na wodę dla 381 osób. Ilość wygenerowanego przez chów zwierząt oraz wszystkie procesy produkcyjne dwutlenku węgla będzie równa 1091,3 kg. – By wyemitować nieco ponad tonę dwutlenku węgla musielibyśmy spalić około 460 litrów benzyny, a więc pokonać drogę o długości mniej więcej 4,3 tysiąca kilometrów. Dla osób niezmotoryzowanych lepszym przełożeniem tej wartości może być wskazanie, że to wartość CO2, którą wygenerowalibyśmy po naładowaniu do pełna baterii niemal 140 tysięcy smartfonów. W dobie nasilonej potrzeby dbania o środowisko naturalne, poza zdrowotnym aspektem nadmiernego spożycia mięsa chcieliśmy uświadomić internautom ile wynosi średni ślad węglowy związany z jego spożywaniem. Wszyscy zainteresowani internauci mogą również sprawdzić, ile wynosi ich własny „footprint” na podstawie częstości konsumowania 4 rodzajów mięsa oraz ryb, korzystając z naszego darmowego narzędzia – tłumaczy dr inż. Hanna Pamuła z Omni Calculator.
Zużycie wody i emisja CO2 to nie wszystkie uwzględnione w wyliczeniu parametry wpływu na naszą planetę. Celem wyprodukowania wskazanej na początku średniej rocznej ilości mięsa oraz przetworzenia ryb niezbędne jest użycie prawie 2000 metrów kwadratowych ziemi. Tyle wystarczyłoby na wyprodukowanie ok. 700 kg ryżu lub kukurydzy. Kompletny łańcuch dostaw mięsnych i rybnych artykułów spożywczych wytworzy także ponad 10 kilogramów dwutlenku siarki.
Analiza Omni Calculator uwzględniła również dwa parametry wpływu spożycia określonej ilości mięsa na zdrowie. Jak się okazuje, osoba spożywająca je w średniej, określanej przez IERiGŻ ilości, przekracza o 8% dopuszczalne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, a mówimy wyłącznie o produktach mięsnych, stanowiących tylko część ogółu konsumowanych produktów spożywczych. Produkty mięsne w przeciętnej krajowej „dawce” dostarczą także prawie 1/5 zalecanej normy spożycia sodu, o czym także warto pamiętać w sporządzaniu swoich jadłospisów.
Najlepiej jak zwierzęta mięsożerne zjedzą ludzi to się odwdzięczą za te masowe rzezie.
Wtedy planeta ziemia zostanie ocalona i będzie rozkwit wszelkich zwierzątek bez gatunku ludzkiego.
Tak byłoby najlepiej dla ziemi i jej urodzaju bez ludzi na niej. Prawda?
Wspaniałe i trafne spostrzeżenie…. z tego wynika ,że przemożne grupy wpływu do tego właśnie dążą…