Świąteczna uczta czy śmietnik? Polacy wyrzucają tony jedzenia w Wigilię!
Okres świąteczny to czas pełen tradycyjnych potraw, spotkań rodzinnych i uginających się od jedzenia stołów. Niestety, za obfitością stoją także niechlubne statystyki marnowania żywności. Według najnowszego badania przeprowadzonego przez Too Good To Go i pracownię Opinia24, aż 83% Polaków w okresie świąt (23–30 grudnia) wyrzuca jedzenie. W skali kraju oznacza to marnowanie 61,7 tys. ton żywności, czyli średnio 1,6 kg na osobę.
Najwięcej jedzenia, bo 9,2 tys. ton, trafia do kosza 24 grudnia, co czyni ten dzień symbolicznym „Dniem Świątecznego Marnowania Żywności”. Główne powody? Brak zagospodarowania resztek (33%) oraz zepsucie się produktów (29%). Inne przyczyny to brak świeżości (18%), nadmiar przygotowanego jedzenia (12%) i utrata ochoty na dalsze spożywanie (7%).
Co wyrzucamy? Najczęściej do kosza trafiają owoce i warzywa (62%), a także zupy i mięso (48%). Na liście znajdują się również produkty zbożowe (46%), potrawy wieloskładnikowe, nabiał i ryby (44%). W skali ilościowej dominuje marnowanie warzyw i owoców – 10,9 tys. ton, czyli niemal 300 g na osobę. Następne w kolejności są zupy (9,69 tys. ton – 260 g na osobę), napoje (7,7 tys. ton – 210 g na osobę), gotowe potrawy wieloskładnikowe (7,6 tys. ton – 200 g na osobę) oraz ryby (5,42 tys. ton – 140 g na osobę). Najrzadziej wyrzucamy słodycze i desery (4 tys. ton) oraz sosy (0,95 tys. ton).
Wigilijne ryby dominują wśród wyrzucanych produktów 24 grudnia. W kolejne dni świąt do kosza trafiają przede wszystkim zupy, a 27 grudnia – resztki napojów. Badanie pokazuje, że marnowanie żywności zmienia się w czasie: do 26 grudnia wyrzucamy głównie resztki powstałe podczas przygotowywania potraw, natomiast od 27 grudnia najczęściej wyrzucamy jedzenie, które się zepsuło.
Nasze badania są dowodem, że marnujemy znacznie więcej jedzenia, niż nam się wydaje, a deklaracje często różnią się od rzeczywistości. Do 26 grudnia wyrzucamy resztki jedzenia po przygotowaniu potraw świątecznych, z kolei od 27 grudnia główną przyczyną marnowania jest zepsucie się żywności. W Too Good To Go wierzymy, że nawet małe działania mają olbrzymi wpływ na zmniejszenie skali marnowanego jedzenia, dlatego zachęcamy do odpowiedniego planowania i kreatywnego wykorzystywania resztek, nie tylko w czasie świąt – mówi Anna Podkowińska-Tretyn, Country Directorka Too Good To Go.
Jak zmniejszyć skalę marnowania? Anna Podkowińska-Tretyn podkreśla, że nawet małe działania mogą zmniejszyć skalę problemu. Kluczowe jest odpowiednie planowanie zakupów i kreatywne wykorzystywanie resztek.