Piestrak jadalny (Choiromyces maeandriformis)

Nazywany/a też: kanior biały, kocia buła, piestrak biały, piestrówka, piestrzak, trufla biała

Piestrak jadalny. By Deutsche Gesellschaft für Mykologie (http://dgfm-ev.de/index.php?id=pdj_2001) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Piestrak jadalny jest grzybem jadalnym. W Polsce jest gatunkiem rzadkim.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Występuje od lipca do września.

Czy wiesz, że...
  • Nie należy przechowywać tego grzyba w dojrzałej postaci w zamkniętych pomieszczeniach, ponieważ zapach jest bardzo silny i przenikliwy, więc może przesycić całe otoczenie.
  • Piestrak jadalny owocuje pod ziemią, dopiero później zaczyna częściowo wystawać nad ziemią, najwyżej na 1/3 całości swojej wysokości. Jeżeli wystaje ponad ziemię, wówczas jest szansa na to, aby go wypatrzeć.

Występowanie

Rośnie pod powierzchnią ziemi. Znaleźć go można w lasach iglastych i liściastych, głównie pod bukami. Lubi gleby ilaste i gliniaste. W Polsce spotkać go można czasami na Podkarpaciu. Występuje na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym.

Wygląd

Owocniki mają bulwiasty kształt i przypominają ziemniaki. Osiągają średnicę od 5 do 15 cm. Są twarde i ciężkie – mogą osiągać do 500 g. Powierzchnia jest przeważnie biaława lub szarobrązowa. Na przekroju dostrzec można zbitą, wewnętrzną masę, która składa się z kanalików przypominających żyłki. Dojrzały owocnik silnie i aromatycznie pachnie.

Miąższ ma barwę białokremowo marurkowatą, później staje się cielistobrązowy z białymi żyłkami. Ma intensywny zapach, który przypomina zapach gotowanej kukurydzy oraz delikatny smak.

Zarodniki kuliste, z krótkimi i tępymi kolcami, jasnożółte.

Właściwości

Piestrak jadalny jest grzybem jadalnym. Spożywany w dużych ilościach może działać przeczyszczająco,

Zastosowanie

Do celów spożywczych poleca się stosować młode owocniki. Można go dodawać do potraw jako przyprawę, gotować, smażyć.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Piestrak jadalny. By Deutsche Gesellschaft für Mykologie (http://dgfm-ev.de/index.php?id=pdj_2001) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons Piestrak jadalny. By Deutsche Gesellschaft für Mykologie (http://dgfm-ev.de/index.php?id=pdj_2001) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Piestrak jadalny. By Deutsche Gesellschaft für Mykologie (http://dgfm-ev.de/index.php?id=pdj_2001) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy