Właściwości szkła:
- dobra przepuszczalność promieniowania widzialnego (ok. 90%);
- bezpostaciowość – brak uporządkowania struktury w przestrzeni (cecha właściwa cieczom);
- sztywność i kruchość (cechy właściwe ciałom stałym);
- stan szklisty, w którym występuje szkło jest stanem termodynamicznie nietrwałym;
- duża wytrzymałość na ściskanie, mała wytrzymałość na rozciąganie i zginanie;
- brak stałej temperatury topnienia;
- mały współczynnik rozszerzalności cieplnej i stosunkowo niska przewodność cieplna (przeważająca większość szkieł);
- bardzo dobre właściwości elektroizolacyjne (w temp. pokojowej); jest dielektrykiem;
- odporność na wpływ czynników atmosferycznych;
- odporność na działanie kwasów (z wyjątkiem kwasu fluorowodorowego), znacznie mniejsza odporność na działanie zasad;
- gęstość szkła sodowo-wapniowego wynosi ok. 2,5 g/cm³.
Właściwości szkła są również uzależnione od sposobu produkcji oraz w mniejszym stopniu od składu chemicznego.
Rodzaje szkła:
- szkło kwarcowe (krzemionkowe) – szkło używane do wyrobu aparatury laboratoryjnej (duża odporność na zmiany temperatury i działanie kwasów);
- szkło borowo-krzemowe (borowo-krzemianowe) – służące do wyrobu szkła laboratoryjnego oraz sprzętu kuchennego (duża odporność na nagłe zmiany temperatury i działanie związków chemicznych);
- szkło wysokoglinowe – szkło twarde, charakteryzujące się dużą odpornością na działanie czynników chemicznych, używane do produkcji włókien szklanych oraz żaroodpornych naczyń kuchennych;
- szkło ołowiowe (kryształowe) – szkło używane do produkcji wyrobów dekoracyjnych;
- szkło optyczne – używane w optyce;
- szkło sodowe – najczęściej stosowane w życiu codziennym, używane do produkcji opakowań szklanych, szyb okiennych, szklanek.

Potłuczone kawałki szkła. Fot. pixabay.com
- piasek kwarcowy (szklarski) – źródło krzemionki (SiO₂);
- boraks – źródło tlenku boru (B₂O₃);
- skalenie sodowo-potasowe – źródło tlenku glinu (Al₂O₃);
- surowce (np. soda) – źródło tlenków metali zasadowych (Na₂O, K₂O);
- wapienie – źródła tlenków wapnia (CaO), magnezu (MgO), ołowiu (PbO), cynku (ZnO).
- surowce zawierające związki barwiące w celu otrzymania szkła barwnego:
- surowce zawierające związki odbarwiające, przyspieszające topienie lub przyspieszające klarowanie się masy szklanej.
Typowe szkło butelkowe (sodowo-wapniowe) składa się w 50% z piasku kwarcowego, czyli krzemionki (SiO₂), 16% stanowi węglan sodu (Na₂CO₃), 12% - węglan wapnia (CaCO₃), 18% stanowią potłuczone odpady szklane a pozostałe 4% - inne substancje (topniki, pigmenty).

Dwuwymiarowa prezentacja struktury krzemionki. By Wersję rastrową wykonał użytkownik polskiego projektu wikipedii: Polimerek, Zwektoryzował: Krzysztof Zajączkowski [GFDL], via Wikimedia Commons
Mieszanina surowców szklarskich (po uprzednim oczyszczeniu i rozdrobnieniu) umieszczona zostaje w piecu szklarskim, gdzie w temperaturze 1400-1500°C zachodzi wytapianie i klarowanie się masy szklanej. Następnie otrzymaną masę szklaną poddaje się stopniowemu ochładzaniu do temperatury, w której osiąga lepkość właściwą dla danej metody formowania.
Czynnikiem decydującym o postaci otrzymanego szkła jest prędkość jego stygnięcia:
- powolne stygnięcie powoduje uzyskanie szkła w postaci nieprzezroczystego kryształu;
- szybkie stygnięcie zapobiega krystalizacji, dzięki czemu szkło zachowuje przejrzystość.
Metody formowania wyrobów z masy szklanej:
- wydmuchiwanie automatyczne za pomocą sprężonego powietrza;
- dmuchanie z wykorzystaniem piszczeli;
- wyciąganie masy szklanej pionowe w górę;
- ciągnienie poziome po powierzchni roztopionego metalu;
- proces „szkła pływającego” – roztopiona masa szklana stygnie na warstwie ciekłej cyny, dzięki czemu powstaje gładka tafla szyby;
- wytłaczanie w prasach (produkcja wyrobów stołowych, szkła optycznego);
- walcowanie;
- rozwłóknianie masy szklanej – przeciskanie stopionej masy szklanej przez otwory o bardzo małej średnicy (produkcja włókna szklanego – światłowody, laminaty).

Szklanki wytwarzane są ze szkła sodowo-wapniowego. Źródło: Wikipedia
- odprężaniu – usunięciu naprężeń wewnętrznych przez ogrzanie do temperatury 500°C, a następnie stopniowe ochładzanie;
- wykańczaniu (np. obcinaniu zbędnych części);
- zdobieniu (np. rzeźbieniu);
- hartowaniu – procesowi polegającemu na podgrzewania szkła do temperatury ok. 650 °C i gwałtownym studzeniu sprężonym powietrzem; proces ten ma na celu zwiększenie wytrzymałości szkła; szkło hartowane charakteryzuje się wysoce krystaliczną strukturą, dzięki czemu w przypadku rozbicia rozpada się na małe kawałki o nieostrych krawędziach, stosowane jest głównie w budownictwie i w produkcji szyb samochodowych.
Zastosowanie szkła:
- budownictwo (szkło okienne, szkło hartowane, szkło klejone, szkło refleksyjne, szkło nieprzezroczyste – marblit używany do dekoracji ścian, szkło ceramiczne stosowane w kominkach i kuchenkach elektrycznych);
- przemysł chemiczny i farmaceutyczny (szkło laboratoryjne);
- przemysł spożywczy (opakowania szklane);
- przemysł optyczny (soczewki obiektywów, pryzmaty, filtry);
- przedmioty codziennego użytku (np. szklanki);
- wyrób przedmiotów artystycznych (świeczniki, zwierciadła, puchary, kielichy).

Szkło jest używane do produkcji szyb okiennych. Fot. pixabay.com
Bibliografia
- Loretta Jones, Peter Atkins; “Chemia ogólna – cząsteczki, materia, reakcje”; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009;
- “Nowa Encyklopedia Powszechna PWN ”; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1997;
- Adam Bielański; “Podstawy chemii nieorganicznej – część 3”; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1994;
- Barbara Somervill; “The Story Behind Glass ”; Heinemann Lib., 2011;