Perz właściwy kłącze (Elymus repens)

Nazywany/a też: biały perz, korzenica, psia pasza, pyrnik

Obszar naturalnego występowania perzu to Azja i Europa – tereny o klimacie kontynentalnym i subkontynentalnym. W Polsce perz jest rośliną pospolitą, porastającą pola i ogródki w całym kraju.

  1. Wygląd
  2. Zbiór
  3. Właściwości lecznicze
  4. Praktyczne zastosowanie
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Wygląd

Źdźbła perzu są wzniesione lub podnoszące się. Dorastają do 150 cm wysokości. Liście ułożone są skrętolegle na łodydze, mają barwę zieloną lub sinozieloną. Są równowąskie płaskie. Kwiaty zebrane są u szczytu łodygi w kłosy, które osiągają około 10 cm długości. Każdy kłos składa się z kłosków, które mają jajowatolancetowaty kształt i są spłaszczone po bokach. Owoc to ziarniak, który ma barwę szarobiałą lub żółtawą.

Czy wiesz, że...
  • Kłącze perzu stanowiło bardzo wartościowy i odżywczy dodatek do mąki w okresach wielkiego głodu. Natomiast w formie palonej był zamiennikiem kawy.
  • Zarówno ziele, jak i kłącza rośliny mogą stanowić paszę dla zwierząt. Dodawany do paszy dla krów zwiększa ilość mleka.
  • Kłącza perzu służyły dawniej do wytwarzania włosia dla szczotek i mioteł.
  • Roślina ta jest często używana do modnych obecnie ziołowych kuracji oczyszczających, ponieważ posiada świetne właściwości "czyszczące krew".
  • Perz to chwast, który jest bardzo popularny w Polsce – rośnie na polach, nieużytkach i przy brzegach lasów. Często jest zmorą działkowców. Niestety nie wszyscy wiedzą, że jest to bardzo cenna roślina lecznicza.
  • Perz bardzo przyjemnie pachnie i ma słodkawy posmak.
  • Herbatka z perzu świetnie sprawdza się do oczyszczania organizmu z toksyn. Jej regularne picie pomaga w walce z trądzikiem młodzieńczym.
  • Kłącze perzu stanowiło bardzo wartościowy i odżywczy dodatek do mąki w okresach wielkiego głodu. Natomiast w formie palonej był zamiennikiem kawy.
  • Zarówno ziele, jak i kłącza rośliny mogą stanowić paszę dla zwierząt. Dodawany do paszy dla krów zwiększa ilość mleka.
  • Kłącza perzu służyły dawniej do wytwarzania włosia dla szczotek i mioteł.
  • Roślina ta jest często używana do modnych obecnie ziołowych kuracji oczyszczających, ponieważ posiada świetne właściwości "czyszczące krew".
  • Perz to chwast, który jest bardzo popularny w Polsce – rośnie na polach, nieużytkach i przy brzegach lasów. Często jest zmorą działkowców. Niestety nie wszyscy wiedzą, że jest to bardzo cenna roślina lecznicza.
  • Perz bardzo przyjemnie pachnie i ma słodkawy posmak.
  • Herbatka z perzu świetnie sprawdza się do oczyszczania organizmu z toksyn. Jej regularne picie pomaga w walce z trądzikiem młodzieńczym.



Zbiór

Surowiec, czyli kłącze perzu zbiera się na wiosnę lub jesienią. Po zebraniu kłącze należy umyć i wysuszyć w przewiewnym miejscu. Dopiero po wysuszeniu kłącza można pokroić.

Właściwości lecznicze

Kłącze działa słabo moczopędnie oraz oczyszczająco. Wykorzystuje się je do leczenia schorzeń nerek oraz kamicy moczowej. Sprawdza się także w leczeniu zapalenia pęcherza. Właściwości oczyszczające pomagają likwidować obrzęki oraz "czyścić krew". Perz wykorzystywany jest również do leczenia chorób związanych z gromadzeniem się w ciele szkodliwych substancji – pomaga leczyć trądzik, dnę moczanową oraz choroby reumatyczne. Sprawdza się także w leczeniu zatruć pokarmowych. Pomocniczo kłącze podawane jest również po kuracjach antybiotykami oraz chemioterapeutykami. Perz polecany jest również do profilaktyki chorób wątroby, ponieważ działa żółciopędnie. Przeciwdziała na przykład stłuszczeniu wątroby. Jest również pomocnym środkiem, którzy hamuje odkładanie się cholesterolu w tym narządzie, a także kamieni w drogach żółciowych. Jest zalecanym, naturalnym środkiem dla diabietyków. Perz stosuje się także w  leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ zawarta w roślinie krzemionka przyspiesza leczenie stanów zapalnych błon śluzowych oraz sprzyja ich szybszej regeneracji. Wykorzystywany jest również do leczenia nieżytów pokarmowych, zaparć oraz hemoroidów.

Praktyczne zastosowanie

 

Odwar z kłączy działający moczopędnie, polecany przy schorzeniach nerek i układu moczowego

Składniki:
  • 3 łyżki kłączy perzu
  • Woda

Kłącza zalać 2 szklankami wody i gotować przez 5 minut. Odstawić do naciągnięcia na 15-20 minut. Pić 2 razy dziennie po około 200 ml odwaru.
Perz właściwy, vBy Rasbak (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons Perz właściwy, vBy Rasbak (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Perz właściwy, vBy Rasbak (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Kłącze perzu z rozłogami. By Kweek rizomen [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Systematyka

Królestwo:rośliny
Rodzaj:perz
Zobacz także
Groźne wypalanie traw
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź