Dzika róża występuje na obszarach o klimacie umiarkowanym na półkuli północnej. Jako gatunek rozprzestrzeniony spotkać można ją w Nowej Zelandii i Australii. Jest pospolitym gatunkiem w Polsce.
Róża zawiera ponad 10-cio krotnie większą dawkę witaminy C niż czarna porzeczka, właśnie dlatego polecana jest do ogólnego wzmacniania organizmu oraz stosowania w okresie zwiększonej zapadalności na grypę i przeziębienia. Ma działanie moczopędne, dlatego często stosuje się ją do leczenia kamieni nerkowych i moczowych. Działa lekko rozkurczająco i przeczyszczająco. Surowiec poleca się stosować w przypadku nieżytów oraz chorób przewodu pokarmowego – pomaga leczyć biegunki, wrzody żołądka, dwunastnicy i jelit. Róża działa korzystnie na wątrobę – jest skutecznym lekiem stosowanym do leczenia zapalenia wątroby. Sprawdza się również pomocniczo w nieprzyjemnych dolegliwościach woreczka żółciowego. Roślina polecana jest również do leczenia zwyrodnienia stawów i chorób reumatycznych. Róża, jako dodatek do kąpieli skutecznie leczy dermatozy.
Składniki:
Owoce zalać 2 szklankami wody. Gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na około 10 minut. Przecedzić. Pić po pół szklanki odwaru 4 razy dziennie
Wygląd
Roślina występuje w formie krzewu. Osiąga do 3 m wysokości. Ale pnącze rośliny może osiągać nawet do 12 m wysokości. Liście mają barwę zieloną, czasami zdarza się, że mają barwę siną. Jajowato-eliptyczne listki tworzą liście. Kwiaty mają 5 płatków i barwę białawą lub różową. Występują w formie pojedynczej lub zebrane są w kwiatostany. Owoc pozorny jest wydłużony, ma barwę purpurowoczerwoną.Uprawa i zbiór
Zbiór surowca, czyli owoców należy przeprowadzić, gdy będą one dojrzałe. Należy jednak uważać, by nie były one zbyt miękkie. Aby dobrze wysuszyć owoce należy je najpierw rozdrobnić i suszyć w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez pierwsze 10 minut. Następnie suszenie należy kontynuować w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.Właściwości lecznicze
Owoce są składnikiem wielu cennych witamin. Zawierają ogromną dawkę witaminy C, A, B1, B2, K i E. Zawierają również garbniki, kwas foliowy, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny, olejki eteryczne i cukry.Róża zawiera ponad 10-cio krotnie większą dawkę witaminy C niż czarna porzeczka, właśnie dlatego polecana jest do ogólnego wzmacniania organizmu oraz stosowania w okresie zwiększonej zapadalności na grypę i przeziębienia. Ma działanie moczopędne, dlatego często stosuje się ją do leczenia kamieni nerkowych i moczowych. Działa lekko rozkurczająco i przeczyszczająco. Surowiec poleca się stosować w przypadku nieżytów oraz chorób przewodu pokarmowego – pomaga leczyć biegunki, wrzody żołądka, dwunastnicy i jelit. Róża działa korzystnie na wątrobę – jest skutecznym lekiem stosowanym do leczenia zapalenia wątroby. Sprawdza się również pomocniczo w nieprzyjemnych dolegliwościach woreczka żółciowego. Roślina polecana jest również do leczenia zwyrodnienia stawów i chorób reumatycznych. Róża, jako dodatek do kąpieli skutecznie leczy dermatozy.
Praktyczne zastosowanie
Odwar na ogólne wzmocnienie organizmu, polecany osobom starszym i rekonwalescentomSkładniki:
- 2,5 łyżki rozdrobnionych owoców dzikiej róży
- Woda
Owoce zalać 2 szklankami wody. Gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na około 10 minut. Przecedzić. Pić po pół szklanki odwaru 4 razy dziennie