Fruczak gołąbek (Macroglossum stellatarum)

Zdjęcie - PiotrSzewczyk/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl
Fruczak gołąbek to motyl z rodziny zawisakowatych. Rozmiarami zbliżony do rusałki pawik (Aglais io). Gatunek wędrowny. Aktywny w dzień jak i w nocy, Spotykany jest na terenie całego kraju.
  1. Wygląd
  2. Występowanie
  3. Pokarm
  4. Rozród
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Wygląd

Fruczak gołąbek to charakterystyczny motyl, nazywany kolibrem z powodu zawisania nad kwiatami i spijania z nich nektaru. Czułki ciemnobrunatne. Krępe, gęsto pokryte włoskami ciało, barwy brązowej z szarym odcieniem, zwężające się ku końcowi. Przednie skrzydła są dłuższe i węższe, barwy szarobrunatnej z czarnobrunatnymi przepaskami. Tylne skrzydła pomarańczowe, ciemniejsze przy nasadzie. Odwłok w części środkowej w jasne plamy, zakończony czarnymi oraz białymi łuskami (wspomagającymi lot). Gąsienice są jasnozielone bądź brunatne w białe plamki i paski na bokach ciała. Poczwarki szarobrunatna, z żółtym odcieniem.
Czy wiesz, że...Fruczak gołąbek podczas pobierania pokarmu zawisa w powietrzu, furcząc skrzydłami, stąd zaczerpnięto jego nazwę.

Występowanie

Fruczak gołąbek występuje w całej Europie, w Azji prócz Syberii oraz północnej Afryce. Motyle zamieszkujące północne obszary w okresie zimowym migrują na południe. W południowej Azji i na Saharze w Afryce fruczaki spotykane jedynie na zimowiskach. Na obszarze występowania spotykany jest niemal we wszystkich typach siedlisk. Głównie zamieszkuje tereny otwarte, łąki, skraje lasów, przydroża, ogrody i parki.

Pokarm

Gąsienice fruczaka gołąbka żerują na przytuli pospolitej (Galium mollugo), przytuli właściwej (Galium verum), przytuli leśnej (Galium silvaticum) oraz na marzanie barwierskiej (Rubia tinctorum). Dorosłe spijają nektar z kwiatów budlei Dawida (Buddleia Davidii), Lilaka (Syringa) oraz jaśminu (Jasminum).

Rozród

Fruczak gołąbek przepoczwarzenie odbywa w oprzędzie na ziemi. Dwa (do czterech) pokolenia w roku. Lata od maja do października. Samica składa pojedynczo owalne, błyszczące, jasnozielone jaja (przypominające pąki rośliny żywicielskiej). Niektóre dorosłe osobniki podejmują próbę przezimowania. Zimuje także w stadium poczwarki.
Fruczak gołąbek Zdjęcie - PiotrSzewczyk/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

Fruczak gołąbekFruczak gołąbekFruczak gołąbekFruczak gołąbekFruczak gołąbekFruczak gołąbekFruczak gołąbekFruczak gołąbek
Fruczak gołąbekFruczak gołąbekFruczak gołąbekFruczak gołąbekFruczak gołąbekFruczak gołąbekFruczak gołąbekFruczak gołąbek

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Gromada:Owady
Rząd:Motyle
Rodzina:Zawisakowate
Indeks nazw polskich - gromada Owady
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy