Gołąb miejski (Columba livia urbana)

Z pewnością każdy miał okazję zobaczyć gołębia miejskiego. Jest on ptakiem powszechnie zamieszkującym nasze miasta. Jego skrzydła i grzbiet są szare, zaś głowa ciemna. Dodatkowo, na skrzydłach widać dwa ciemne pasy piór. Szyja tego gołębia ma fioletowy odcień i charakterystyczny, metaliczny połysk, zaś dziób jest ciemny. Samica i samiec zasadniczo nie różnią się między sobą, natomiast osobnik młody odróżnia się od dorosłego brakiem połysku na szyi – jego upierzenie w tym miejscu sprawia wrażenie matowego. Długość ciała gołębia miejskiego wynosi 31-34 cm, masa ciała 200-350 g, a rozpiętość skrzydeł 61-65 cm.
  1. Występowanie
  2. Biotop
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Gołąb miejski występuje powszechnie w miastach Europy i każdego innego kontynentu, poza mroźną Antarktydą. W Polsce odbywa lęgi w obrębie większości większych miast.
Czy wiesz, że...Uważa się, że gołąb miejski jako gatunek powstał w wyniku krzyżowania się gołębia skalnego z rasami domowymi, hodowanymi przez człowieka. Mimo tego, że gołąb miejski na stałe wpisał się w pejzaż polskich (i nie tylko) miast i często jest chętnie dokarmiany przez ludzi, nie zawsze działa to na jego korzyść. Poprzez dokarmianie, gołębie gromadzą się w większych skupiskach w tym samym miejscu, co sprzyja przenoszeniu się między nimi chorób pasożytniczych i wirusowych. Zjawisko to potęguje dodatkowo fakt, że gołębie znajdują pożywienie również w śmietnikach – możemy jednak temu częściowo zapobiegać poprzez szczelne zawiązywanie worków ze śmieciami i dokładne zamykanie pojemników.

Biotop

Obecność gołębia miejskiego jest silnie związana z miastem i obecnością człowieka. W środowisku miejskim odbywa lęgi i zimuje jako gatunek osiadły. Gniazduje w starych kamienicach, na strychach i wieżach kościelnych, dworcach, a nawet w otworach wentylacyjnych. Jesienią i zimą, gdy dni są mroźne, populacje w poszczególnych miastach wydają się być bardziej zwarte.

Lęgi

Gołąb miejski przystępuje do lęgów wiosną. Wtedy to samica znosi 2 jaja, które przez 17 dni wysiaduje wspólnie z samcem. Młode po wykluciu się są zdolne do lotu w wieku około 5 tygodni i do tego czasu są dokarmiane przez rodziców.

Pokarm

Ze względu na bliskość człowieka, pokarm gołębia miejskiego jest naprawdę bardzo zróżnicowany. Jako ich naturalny pokarm przyjmuje się nasiona, owoce i delikatne części roślin, jednak jak wiadomo, często karmi się gołębie np. chlebem. Poza tym, na obszarach ubogich w pokarm naturalny, gołąb miejski penetruje także śmietniki, z których wyjada na przykład odpadki kuchenne.
Zdjęcie - bieta/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

Gołąb miejski

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rodzaj:Columba
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy