Hipopotam karłowaty (Hexaprotodon liberiensis)

Nazywany/a też: hipopotam liberyjski, hipopotam z Liberii

Źródło: Corel Stock Photo
  Hipopotam karłowaty jest podobny do swojego bardziej znanego kuzyna -hipopotama nilowego, ale jest od niego dwa razy mniejszy i siedem razy lżejszy. Długość jego ciała sięga 2 m, wysokość w kłębie 90 cm, waga dochodzi do 275 kg. Głowa jest duża, nogi bardzo krótkie, grzbiet wypukły, tułów ma baryłkowaty kształt. Grubą skórę pokrywa cienki, łatwo wysychający i pękający naskórek. Całe ciało jest nagie za wyjątkiem uszu, ogona, górnej wargi, brwi i rzęs, które są pokryte rzadkimi włosami. Skóra ma barwę skóra ma barwę brunatnoszarą, jaśniejszą od spodu. Oczy i uszy tego zwierzęcia są niewielkie, kły długie i ostre. Nozdrza, uszy i oczy nie są umieszczone na pagórkowatych wzniesieniach, jak to jest u hipopotama nilowego.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

  Hipopotam karłowaty występuje w zachodniej Afryce -na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Liberii i Sierra Leone. Jest zagrożony wyginięciem w wyniku kurczenia się jego środowiska naturalnego, a także kłusownictwa. Znajduje się na Czerwonej Liście jako gatunek narażony.
Czy wiesz, że...

Tryb życia

  Gatunek ten nie jest tak mocno związany ze środowiskiem wodnym jak hipopotam nilowy. Żyje w gęstych, niedostępnych, wilgotnych lasach, zawsze w pobliżu rzek. Wydeptuje długie ścieżki w gęstej roślinności, tworzące coś na kształt tuneli. Prowadzi nocny tryb życia, dzień przesypiając w ukryciu (np. jamie wygniecionej w bagiennym podłożu) w pobliżu wody. W razie zagrożenia szuka schronienia na lądzie. W nocy odbywa wędrówki przez lasy w celu poszukiwania pokarmu. Żyje samotnie lub w grupach rodzinnych -samiec, samica i ich młode, nigdy nie tworzy dużych stad. Nie stanowi zagrożenia dla człowieka.

Odżywianie

  Pokarm hipopotama karłowatego stanowią głównie korzenie, trzcina, bulwy, kłącza i owoce, zdarza się jednak, że pobiera pokarm zwierzęcy, np. ryby. Żeruje nocą, wędrując lasami.

Rozmnażanie i rozwój

  Zwyczaje rozrodcze tych tajemniczych zwierząt zostały zbadane tylko dzięki obserwacji osobników trzymanych w ogrodach zoologicznych, gdzie dobrze się one rozmnażają. Ciąża trwa 190 -210 dni. Samica rodzi tylko jedno młode, które waży ok. 4 kg.. Przychodzi ono na świat na stałym lądzie. Jest karmione mlekiem matki przez ok. 8 miesięcy, a pozostaje pod opieką samicy do trzeciego roku życia. Hipopotam nilowy może żyć 35 lat.
Hipopotam karłowaty,Hexaprotodon liberiensis, pygmy hippopotamus Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Hipopotam karłowaty,Hexaprotodon liberiensis, pygmy hippopotamus
Hipopotam karłowaty,Hexaprotodon liberiensis, pygmy hippopotamus

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Hipopomowate
Rodzaj:Choeropsis
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy