Makak magot (Macaca sylvanus)

Nazywany/a też: makak berberyjski, magot, magot gibraltarski

Makak magot - długość ciała 56-62 cm, masa ciała osobników dorosłych do 11-13 kg, krępa, silna budowa ciała. Okrywa włosowa niezbyt gęsta, barwy żółto-brunatno-szarej. Spodnia część tułowia i wewnętrzna kończyn wyraźnie jaśniejsza. Pysk lekko wydłużony oraz, podobnie jak i twarz, nagi, wokół niego gęste bokobrody. Kończyny mniej więcej równej długości, ogona zwykle brak.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Makak magot jest to jedyny gatunek makaków żyjący w lasach i na terenach bezleśnych poza kontynentem azjatyckim: w Maroku i Algierii oraz (jako jedyna małpa europejska!) na skałach Gibraltaru (co prawda w niewielkiej liczbie - około 30 osobników). Nie jest wykluczone, że został tam wprowadzony sztucznie przez człowieka.
Czy wiesz, że...Powszechnie była znana w Europie przepowiednia, że Imperium Brytyjskie przetrwa tak długo, dopóki utrzymają się magoty gibraltarskie na Skale Gibraltarskiej. Kiedy Imperium padło, Brytyjczycy zmienili wróżbę o tyle, iż obecność tych małp utwierdza panowanie Albionu nad tym granicznym bastionem Europy. Tradycjonaliści jak zawsze, szanują to podanie, wzbogacając dość regularnie zastępy "swoich" magotów o posiłki z Czarnego Lądu. Nie zakazuje się im również plądrowania okolicznych winnic i ogrodów - właściciele dostają sowite odszkodowanie, byle tylko zostawili w spokoju uprzywilejowane małpy.

Tryb życia

Makak magot chętnie przebywa na drzewach, jednak większą część życia spędza na ziemi, poruszając się na czterech kończynach, przy czym opanował również całkiem nieźle umiejętność biegania tylko na tylnych. Jest także dość dobrym pływakiem! Aktywny głównie w ciągu dnia, pod przewodnictwem starych, doświadczonych samców tworzy niezbyt liczne stada (około 20 osobników). Przewodnik z pożywienia będącego do podziału twardo żąda lwiej części dla siebie oraz wymusza bezwzględne posłuszeństwo ze strony żon i dzieci. Ich siła pozwala im na zagryzienie w walce dużego psa.

Odżywianie

W jadłospisie makaka magota znajdujemy zróżnicowany pokarm: zarówno roślinny, jak i zwierzęcy. W niektórych okolicach jest winny znacznych szkód wyrządzanych na plantacjach.

Rozmnażanie i rozwój

U makaka magota ruja trwa od 3 do 4 dni, ciąża zaś od 6 do 7 miesięcy, samica rodzi 1 (wyjątkowo 2) młode, którym opiekuje się z wielką troską przez rok. Wiek dojrzałości płciowej to około 4 lat, żyje średnio 12 lat, zaś najstarsze osobniki dożywają ponad 20.
Makak magot, Macaca sylvanus, Barbary Macaque Fot. RedCoat, CC/Wipedia

Galeria zdjęć

Makak magot, Macaca sylvanus, Barbary MacaqueMakak magot, Macaca sylvanus, Barbary Macaque
Makak magot, Macaca sylvanus, Barbary Macaque

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rząd:Naczelne
Rodzina:Makakowate
Rodzaj:Macaca
Gatunek:Makak magot
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy