Rudzik (Erithacus rubecula)

Nazywany/a też: rudzik zwyczajny, raszka

Fot. Marek Szczepanek
Rudzik zasiedla wilgotne lasy z obfitym runem i gęstym podszytem. Pojawia się również w parkach i ogrodach. Wiele rudzików nie odlatuje na zimę i w tym okresie można je spotkać nawet na miejskich osiedlach.
  1. Wygląd
  2. Występowanie
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Wygląd

Rudzik to niewielki ptak o długości ciała ok. 14 cm, rozpiętości skrzydeł 22 cm i wadze ok. 16 g. Posiada krępą sylwetkę o wydatnej piersi. Dymorfizm płciowy nie występuje. Dorosły osobnik charakteryzuje się rdzawym zabarwieniem czoła, boków głowy i piersi. Wierzch ciała jest oliwkowoszary, brzuch i pokrywy podogonowe białe. Osobniki młode bez rdzawej plamy, całe brązowawe, jasno nakrapiane.  

Występowanie

Rudzik występuje w prawie całej Europie, skrawku zach. Syberii, Azji Mniejszej i Algierii. U nas licznie lęgowy w całym kraju. Zimuje w środkowej, zachodniej i południowej Europie, na Bliskim Wschodzie oraz w zachodniej Afryce. Polskie rudziki wędrują gł. do Hiszpanii

Lęgi

Rudzik wyprowadza 2 lęgi w roku, od początku mają do lipca. Gniazdo, zbudowane od zewnątrz ze zbutwiałych liści, od środka z dobrze splecionego mchu, umieszcza w wykrotach, w zagłębieniu ziemi pod osłoną zwisających gałązek, pod nawisem trawy lub w nisko umieszczonej dziupli. Składa 5-7 jasno zabarwionych jaj w rdzawe plamki. Wysiaduje tylko samica przez 13-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 12-15 dniach.

Pokarm

Rudzik odżywia się owadami, pająkami, dżdżownicami i ślimakami zbieranymi w ściółce. Jesienią zjada chętnie jagody, a zimą pojawia się również przy karmnikach.
Rudzik, Erithacus rubecula, European Robin Fot. Marek Szczepanek

Galeria zdjęć

Rudzik, Erithacus rubecula, European Robin

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzaj:Erithacus
Gatunek:Rudzik
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy