Domowe sposoby na wsparcie wątroby
Wątroba jest narządem wielofunkcyjnym, odpowiadającym m.in. za produkcję żółci, detoksykację organizmu, magazynowanie witamin i innych związków biologicznie aktywnych oraz przemianę materii. Dlatego tak ważne jest dbanie o nią przez całe życie. Jak w warunkach domowych można ją wspierać? Przeczytaj poniższy artykuł!

Wsparcie zdrowia wątroby zawsze powinno odbywać się w sposób kompleksowy. Leki na wątrobę, suplementy diety, zdrowe nawyki żywieniowe i inne metody skutecznie mogą w tym pomóc. Poznaj je nieco bliżej!
Leki na wątrobę
Leki na wątrobę mogą zostać przepisane przez lekarza, choć wiele dostępnych jest bez recepty. Działają żółciopędnie, żółciotwórczo, przyspieszają eliminację wraz z żółcią szkodliwych substancji i wzmagają ruchy perystaltyczne jelit. Dodatkowo wpływają korzystnie na regenerację wątroby i uczestniczą w prawidłowym metabolizmie tłuszczów. Warto stosować je jednak w uzasadnionych przypadkach – na zalecenie lekarza, przy problemach z wątrobą oraz przy nieprawidłowych wynikach badań (np. panelu wątrobowego, lipidogramu).
Dieta, zioła i suplementy
Chcąc zadbać o zdrowie wątroby, przede wszystkim należy zrezygnować z ciężkostrawnej, niezdrowej diety. Obciążająco na omawiany narząd wpływają:
• tłuste mięsa i sery;
• dania smażone i z dodatkiem zasmażek;
• gotowe dania wysokoprzetworzone;
• fast-foody;
• dania bazujące na produktach ciężkostrawnych, np. grzybach, kapuście, suszonych owocach;
• alkohol.
Dieta powinna być przeważnie lekkostrawna, bogata w owoce i warzywa (najlepiej świeże), chudy nabiał, ryby. Warto wzbogacić ją olejami roślinnymi tłoczonymi na zimno, przy czym najlepiej w odniesieniu do wątroby sprawdza się olej z ostropestu plamistego. Jednocześnie rekomenduje się suplementację produktów zawierających w składzie np. kurkumę, glutation, cysteinę, witaminę C lub E oraz koenzym Q10. Uzupełnieniem są zioła regulujące czynność wątroby, m.in. ostropest plamisty, mniszek lekarski, liście karczocha.
Warto stosować się do zasad tzw. diety wątrobowej. Wśród nich najważniejsze są: spożywanie posiłków częściej, jednak w mniejszych ilościach, spożywanie ostatniego posiłku najpóźniej 2 godziny przed pójściem spać oraz dostarczanie organizmowi przynajmniej 1,5 l wody dziennie. Spożycie białka powinno mieścić się w zakresie 1,0-1,2 g/kg, spożycie tłuszczów – do 50 g dziennie, zaś głównym źródłem energii powinny być węglowodany złożone.
Detoksykacja organizmu
Wątroba otrzyma wsparcie, jeśli zdecydujesz się na detoksykację organizmu. W dzisiejszych czasach każdy człowiek narażony jest na metale ciężkie, toksyny czy szkodliwe związki – nawet jeśli prowadzi zdrowy tryb życia. Dlatego rekomenduje się przyjmowanie preparatów oczyszczających organizm z toksyn (np. młodego jęczmienia, soku z brzozy, Chlorelli), a od czasu do czasu wykonanie kuracji detoksykującej. Najprostsza spośród nich opiera się na 1-dniowej głodówce (w tym dniu dozwolone jest jedynie picie wody i ręcznie wyciskanych soków), 3-dniowym spożywaniu wyłącznie smoothies i koktajlów bądź 1-dniowym spożywaniu wyłącznie żywności probiotycznej.
Warto zaznaczyć, że detoks w przypadku kobiet ciężarnych, pacjentów przewlekle chorych lub z wszelkimi schorzeniami zdrowotnymi powinien zostać skonsultowany z lekarzem. Są to grupy osób bardziej wymagające, u których np. głodówka mogłaby poskutkować złym samopoczuciem lub pogorszeniem stanu zdrowia.
Probiotyki
Na podstawie licznych badań klinicznych udowodniono, że zaburzenia składu mikroflory jelitowej leżą u podstaw wielu chorób. Szacuje się, że dysbioza występuje u ponad 50% pacjentów z zespołem jelita drażliwego, do 40% pacjentów z chorobą Leśniowskiego Crohna i przewlekłego zapalenia trzustki. Jest obecna u chorych z kamicą pęcherzyka żółciowego, celiakią, cukrzycą typu 2, otyłością i miażdżycą, jak również u pacjentów z przewlekłymi chorobami wątroby. Wykazano również, że systematyczne stosowanie probiotyków może nie tylko wesprzeć funkcję wątroby, ale również poprawić trawienie, polepszyć kondycję skóry i wzmocnić odporność. Probiotyki są bezpieczne w stosowaniu, zaś uzupełniająco dietę można wzbogacić o naturalną żywność probiotyczną (kiszonki, potrawy na zakwasie, fermentowane napoje mleczne itd.).
Aktywność fizyczna
Według najnowszych badań już samo zwiększenie aktywności fizycznej prowadzi do polepszenia się stanu stłuszczonej wątroby, zaś systematyczne ćwiczenia przyczyniają się do odczuwalnej i zauważalnej na podstawie wyników laboratoryjnych poprawy czynności tego narządu. Organy wewnętrzne stają się lepiej ukrwione, dotlenione i odżywione, co wzmacnia procesy regeneracyjne wątroby i poprawia trawienie (w szczególności tłuszczów). Zarówno ćwiczenia aerobowe, jak i siłowe mogą doprowadzić do spadku ilości tłuszczu w wątrobie nawet do 20% w przeciągu 2 miesięcy regularnych treningów.
Zatem po jedzeniu lepszym sposobem na odpoczynek będzie nawet krótki i spokojny spacer na świeżym powietrzu w porównaniu do leżenia przed telewizorem. Ponadto 2-3 razy w tygodniu należy poświęcić 30-60 minut na intensywniejszą aktywność.
art.sponsorowany