Przepis na lecznicze wino wg św. Hildegardy z Bingen | ekologia.pl
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Przepis na lecznicze wino wg św. Hildegardy z Bingen

Przepis na lecznicze wino wg św. Hildegardy z Bingen

Święta Hildegarda z Bingen to żyjąca w średniowieczu benedyktyńska mistyczka i autorka leczniczych receptur, które docenia wielu współczesnych naturoterapeutów. Uznawana w swoich czasach za uzdrowicielkę św. Hildegarda zostawiła po sobie księgi medyczne, które, zgodnie z legendą, napisała z polecenia samego Boga. Jedna z nich zawiera przepis na wzmacniające i oczyszczające organizm pietruszkowe wino. Czy taka mikstura rzeczywiście potrafi zdziałać cuda?

fot. shutterstock

fot. shutterstock

Pietruszkowe wino według przepisu św. Hildegardy z Bingen ma za zadanie wzmocnić organizm, oczyścić go toksyn, a także poprawić krążenie, chronić serce, usprawnić trawienie i wyleczyć bezsenność. Jak radzi sama autorka, „Kto w sercu czy też w trzustce lub w boku ma bóle, niech gotuje pietruszkę w winie i doda trochę miodu, octu, a następnie przecedzi przez płótno. Niech pije często, a będzie ono go leczyć”. Czy średniowieczna mikstura naprawdę leczy serce i schorzenia układu pokarmowego? Warto przekonać się na własnej skórze.

Oto słynny przepis na lecznicze wino:

Składniki:

  • 1 litr wina gronowego BIO
  • 10 łodyg pietruszki z liśćmi
  • garść suszonych owoców głogu
  • szklanka miodu
  • 2 łyżki octu winnego

Przygotowanie:
Owoce głogu i pietruszkę gotujemy w winie na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Następnie zdejmujemy naczynie z palnika i dodajemy ocet oraz miód, po czym dokładnie wszystko mieszamy i raz jeszcze doprowadzamy miksturę do wrzenia. Gorący wywar należy odcedzić i wlać do szklanych butelek.

Lecznicza mikstura?

Jak radzi św. Hildegarda, lampkę pietruszkowego wina należy pić dwa razy dziennie przez kilka dni z rzędu. Z zapisów mistyczki wynika, że taka mikstura ma za zadanie rozgrzać ciało, poprawić krążenie, oczyścić krew, wzmocnić organizm i przywrócić mu harmonię. Czy wino przygotowane wg prastarej receptury różni się właściwościami od popularnego grzańca? Cóż, aby to ocenić, trzeba takiego napoju spróbować!

 


Dziennikarka, która łączy naukową ciekawość z wrażliwością obserwatorki natury. Fascynuje ją to, co trwałe i odżywcze – w żywieniu i stylu życia. Z pasją zgłębia tematy zdrowia, długowieczności i świadomego funkcjonowania, wierząc, że prawdziwa regeneracja łączy naukę z intuicją. Harmonia form występujących w przyrodzie inspiruje ją do rozwoju. Interesuje się technologiami wspierającymi dobrostan człowieka i planety. Pracuje interdyscyplinarnie – otwarta na to, co nowe i wartościowe.

Bibliografia
  1. www.sekrety-zdrowia.org; 2017-07-01;
4.7/5 - (19 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!