Uważaj na cukier - może powodować raka piersi!
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Uważaj na cukier. Może powodować raka piersi!

Uważaj na cukier. Może powodować raka piersi!

Szukasz powodu, by wyrzucić cukier ze swojej diety? Może to Cię przekona. Badania amerykańskich naukowców wykazały, że dieta bogata w cukier zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi i przerzutów do płuc.

Naukowcy z University of Texas M. D. Anderson Cancer Center przeprowadzili badania na myszach z predyspozycją do raka piersi. Zwierzęta zostały podzielone na cztery grupy, a każdej grupie losowo przypisano dietę.  

Po sześciu miesiącach u 30 proc. myszy, które były na diecie opartej na skrobi wykryto guzy piersi. W przypadku diety wzbogaconej cukrem rak piersi rozwinął się u 50-58 proc. myszy.

„Okazało się, że dieta bogata w cukier, którego poziom był porównywalny do tego, jaki występuje w typowych zachodnich dietach, przyspiesza wzrost guza i zwiększa ryzyko przerzutów, w porównaniu do diet bez cukru” – powiedział prof. Peiying Yang z Centrum Medycznego Uniwersytetu Teksańskiego.

Eksperci sugerują, że cukier podsyca procesy zapalne, które stymulują wzrost komórek i służą jako odżywka dla guzów. Naukowcy dowiedli, że fruktoza  pobudza wytwarzanie przez komórki raka piersi 12-lipooksygenazy (12-LOX) oraz kwasu 12-hydroksyarachidonowego (12-HETE), co z kolei prowadzi do szybszego rozprzestrzeniania się nowotworów.

„Stwierdziliśmy, że jest to dzieło fruktozy, która powszechnie występuje w białym rafinowanym cukrze i w syropie kukurydzianym. Jest ona odpowiedzialna za ułatwianie przerzutów do płuc i produkcję kwasu tłuszczowego 12-HETE, potrzebnego do powstania guzów piersi”– powiedział współautor badania dr Lorenzo Cohen.

Problem w tym, że cukier jest wszechobecny. Wiele produktów żywnościowych, które uważamy za zdrowe, w rzeczywistości mają więcej cukru, niż nam się wydaje. Badacze wyliczają, że średnio każdego dnia możemy spożywać nawet do 25 łyżek cukru.

Całkowite wyeliminowanie cukru z diety jest praktycznie niemożliwe, ale można ograniczyć jego spożycie, czytając etykiety lub stosując zdrowsze zamienniki. Wykluczyć należy sztuczne zamienniki w postaci słodzików – radzą eksperci. 

Ekologia.pl
4.9/5 - (7 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Ja staram się w ogóle nie jeść cukru. Nie słodzę nim nawet kawy i herbaty, bo i tak znajduje się on w wielu innych produktach. Na co dzień jem tylko posiłki niskokaloryczne dzięki cateringowi od Wygodnej Diety i mam się z tym bardzo dobrze. Cukier naprawdę lepiej sobie odpuścić, choć słodyczom czasami trudno się oprzeć.