Uważaj na cukier. Może powodować raka piersi!
Szukasz powodu, by wyrzucić cukier ze swojej diety? Może to Cię przekona. Badania amerykańskich naukowców wykazały, że dieta bogata w cukier zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi i przerzutów do płuc.
Naukowcy z University of Texas M. D. Anderson Cancer Center przeprowadzili badania na myszach z predyspozycją do raka piersi. Zwierzęta zostały podzielone na cztery grupy, a każdej grupie losowo przypisano dietę.
Po sześciu miesiącach u 30 proc. myszy, które były na diecie opartej na skrobi wykryto guzy piersi. W przypadku diety wzbogaconej cukrem rak piersi rozwinął się u 50-58 proc. myszy.
„Okazało się, że dieta bogata w cukier, którego poziom był porównywalny do tego, jaki występuje w typowych zachodnich dietach, przyspiesza wzrost guza i zwiększa ryzyko przerzutów, w porównaniu do diet bez cukru” – powiedział prof. Peiying Yang z Centrum Medycznego Uniwersytetu Teksańskiego.
Eksperci sugerują, że cukier podsyca procesy zapalne, które stymulują wzrost komórek i służą jako odżywka dla guzów. Naukowcy dowiedli, że fruktoza pobudza wytwarzanie przez komórki raka piersi 12-lipooksygenazy (12-LOX) oraz kwasu 12-hydroksyarachidonowego (12-HETE), co z kolei prowadzi do szybszego rozprzestrzeniania się nowotworów.
„Stwierdziliśmy, że jest to dzieło fruktozy, która powszechnie występuje w białym rafinowanym cukrze i w syropie kukurydzianym. Jest ona odpowiedzialna za ułatwianie przerzutów do płuc i produkcję kwasu tłuszczowego 12-HETE, potrzebnego do powstania guzów piersi”– powiedział współautor badania dr Lorenzo Cohen.
Problem w tym, że cukier jest wszechobecny. Wiele produktów żywnościowych, które uważamy za zdrowe, w rzeczywistości mają więcej cukru, niż nam się wydaje. Badacze wyliczają, że średnio każdego dnia możemy spożywać nawet do 25 łyżek cukru.
Całkowite wyeliminowanie cukru z diety jest praktycznie niemożliwe, ale można ograniczyć jego spożycie, czytając etykiety lub stosując zdrowsze zamienniki. Wykluczyć należy sztuczne zamienniki w postaci słodzików – radzą eksperci.









Ja staram się w ogóle nie jeść cukru. Nie słodzę nim nawet kawy i herbaty, bo i tak znajduje się on w wielu innych produktach. Na co dzień jem tylko posiłki niskokaloryczne dzięki cateringowi od Wygodnej Diety i mam się z tym bardzo dobrze. Cukier naprawdę lepiej sobie odpuścić, choć słodyczom czasami trudno się oprzeć.