Mięta pieprzowa liść (Mentha piperita L.)
Uznaje się, że roślina ta pochodzi z Anglii. Obecnie jest uprawiana w wielu rejonach na świecie. Jest również rośliną dziczejącą.
Łodyga rośliny dorasta do 90 cm, jest słabo owłosiona na kantach, ma barwę od zielonej do brunatnobrązowej – w zależności od odmiany. Liście mają kształt od jajowatowego do podługojajowatego. W górnej części mają barwę ciemnozieloną, od spodu są jaśniejsze. Po obu stronach są gruczołkowato punktowane. Kwiaty zebrane są w kątach liści, mają niewielkie kształty – ok. 5-6 mm długości, są obupłciowe. Owoc to rozłupnia, która rozpada się na 4 niełupki.
Zbiory przeprowadza się przed kwitnieniem, zawsze należy robić to w godzinach południowych, ponieważ właśnie wtedy zawartość olejku lotnego jest największa. Zebrany surowiec należy wysuszyć w zacienionym miejscu. Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 35 stopni Celsjusza.
Roślina znana jest jako doskonały, naturalny i przede wszystkim skuteczny środek w leczeniu nieżytu żołądka. Działa wiatropędnie, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, poprawia perystaltykę jelit. Mięta działa również żółciotwórczo, dlatego stosuje się ją również w chorobach dróg żółciowych.
Co najważniejsze – działa rozkurczowo, dlatego jest często spożywana w przypadku bólów żołądkowych lub jelitowych, również tych o charakterze nerwicowym. Miętę poleca się stosować w niedawno odkrytej chorobie, którą jest zespół jelita drażliwego.
Olejek z mięty znajduje bardzo szerokie zastosowanie, wykorzystuje się go do leczenia nieżytów górnych oraz dolnych dróg oddechowych. Jest również pomocny w leczeniu przeziębień oraz grypy. Stosowany w sposób zewnętrzny pomaga w lepszym oddychaniu na przykład podczas przeziębienia z towarzyszącym mu katarem. Mięta działa również przeciwbakteryjnie oraz słabo uspokajająco. Wykorzystywana jest także do robienia inhalacji domowych, które są pomocne w nieżytach oskrzeli oraz gardła. Olejek miętowy działa przeciwbólowo, stosuje się go w bólach głowy, a nawet migrenach, wsmarowywany w bolące miejsca przynosi ulgę w bólach mięśniowych oraz nerwobólach.
Miętowy olejek przeciwbólowy do zewnętrznego stosowania
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki wysuszonych liści mięty pieprzowej
- 2 szklanki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
Do szklanego słoika lub butelki przelać oliwę i wrzucić liście. Postawić z dala od światła na około miesiąc. W międzyczasie należy potrząsać słojem, mniej więcej co dwa lub trzy dni. Po tym czasie olejek należy przecedzić. Olejek stosować na bolące miejsca, można również wykorzystywać go w formie okładów. Przydatność takiego olejku to 1 rok.
Mięta pieprzowa Mentha piperita wzniesiona, rozgałęziona, czterokanciasta, owłosiona w kantach łodyga, ulistnienie nakrzyżległe, liście jajowate, piłkowane, krótkoogonkowe, jaśniejsze od spodu, kwiaty w nibyokółkach, zebrane w walcowaty kłos, są różowe, kielich rurkowaty, ma 5 działek, 4 fioletowe pręciki. Roślina lecznicza, poprawia trawienie, leczy zaburzenia pracy jelit, wzmacnia wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Roślina przyprawowa, nadaje się do sałatek owocowych, sałatek z pomidorów, twarożków, herbatek, soków owocowych, trunków. W terenie roślina miododajna.