
Estonian Organic Farming – znak ekologiczny przyznawany w Estonii. Etykietę ekologiczną przyznaje się producentom zatwierdzonym na podstawie ustawy o rolnictwie ekologicznym. Organizacją zarządzającą znakiem jest Veterinary and Food Board. Certyfikat ekologiczny może zostać przyznany, jeśli produkt wykonany został z surowców, które w 70% pochodzą z przedsiębiorstw ekologicznych. Symbol ekologiczny może otrzymać także producent, który jest…

Euroliść – znak ekologiczny przyznawany przez Komisję Europejską dla produktów ekologicznych w Unii Europejskiej. Umieszczany obowiązkowo na wszystkich paczkowanych produktach ekologicznych wyprodukowanych w jednym z państw członkowskich i spełniających obowiązujące normy wspólnotowe. Nie obejmuje produktów importowanych spoza terenu Unii. Euroliść przedstawia gwiazdki Unii Europejskiej ułożone w kształcie liścia na zielonym tle. Symbol ekologiczny zawiera dwa…

Fair Trade Certified – znak ekologiczny przyznawany przez amerykańską organizację TransFair USA, zrzeszoną w Fairtrade Labelling Organizations International (FLO).Symbol ekologiczny jest przyznawany producentom kawy, herbaty, czekolady i owoców, którzy płacą godziwe wynagrodzenie, zapewniają bezpieczne warunki pracy, oferują swoje produkty przy udziale jak najmniejszej liczby pośredników i dbają o środowisko naturalne. Strona TransFair USA: www.transfairusa.org

Fair Trade Federation – znak ekologiczny organizacji, która zrzesza działających zgodnie z ideą sprawiedliwego handlu północnoamerykańskich producentów.FTF nie jest organizacją charytatywną. Stara się budować rzeczywiste relacje handlowe w oparciu o transparentność i szacunek dla różnorodności kulturowej. Promuje nie tylko konkretne produkty, ale wspólnotę producentów i sprzedawców, która oparta jest na współpracy i rzetelnej wymianie informacji.O…

Fairtrade – międzynarodowy znak ekologiczny przyznawany jest przez organizacje zrzeszone w Fairtrade Labeling Organizations International (FLO). Symbol ekologiczny – Fairtrade oznacza, że producent respektuje standardy Międzynarodowej Organizacji Pracy. W marcu 2003 roku znak ten został ujednolicony dla krajów Europy. Ekoznak wprowadzono także w Japonii.Certyfikacja tym oznaczeniem ekologicznym obejmuje następujące produkty:spożywcze: banany, cukier, herbata, kakao, kawa,…

Znak ekologiczny – Gwarantowana Tradycyjna Specjalność GTS (Traditional Speciality Guaranted) charakteryzuje wyroby, które produkowane są według ściśle określonej receptury, przy użyciu tradycyjnych surowców. Produkt ze znakiem GTS odróżnia się od innych, podobnych do niego „specyficznym charakterem”. By na produkcie pojawiła się symbole ekologiczny Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, musi spełniać on wymagania: produkt musi być wytwarzany, przetwarzany…

ICADA – znak ekologiczny przyznawany kosmetykom naturalnym, które muszą spełniać określone wymagania. Symbole ekologiczny przyznawany jest przez założoną w 1997 roku niemiecką jednostkę certyfikującą. Jakie wymagania muszą spełnić kosmetyki, by otrzymać etykietę ekologiczną ICADA? Oznaczenie ekologiczne otrzymają produkty, które: zawierają surowce roślinne z certyfikowanych upraw ekologicznych lub kwalifikowanych dzikich zbioróww ich składzie nie ma surowców…

ICEA (Ethical and Environmental Certification Institute) – znak ekologiczny przyznawany produktom, które powstają w poszanowaniu środowiska i ludzkiej pracy. Symbol ekologiczny przyznawany jest przez Włoski Instytut ds. Certyfikacji Etyki Środowiskowej. Etykietę ekologiczną można znaleźć na żywności, kosmetykach, detergentach, tekstyliach, meblach, materiałach budowlanych czy usługach (turystyka). Wytyczne dla naturalnych i ekologicznych produktów zostały wypracowane przez Włoskie…

IMO (Institute for Marketecology) – znak ekologiczny stosowany w dziedzinie certyfikacji produktów ekologicznych z sektora rolnictwa, kosmetyki, włókien naturalnych, zrównoważonej gospodarki leśnej, rybołówstwa, akwakultury, sprawiedliwego handlu i monitorowania odpowiedzialności społecznej. Symbole ekologiczny IMO control przyznawany jest przez szwajcarski Instytut Ekologii, który został założony w 1989 roku. Zakres certyfikacji obejmuje wszystkie rodzaje produkcji, przetwarzania, wytwarzania produktów…

KRAV – szwedzki znak żywności ekologicznej.Znak ekologiczny – KRAV istnieje od 1985 roku. Oznaczenie ekologiczne jest przyznawany przez Związek Plantatorów Upraw Ekologicznych. Produkty ekologiczne oznaczone tym symbolem zostały wytworzone bez użycia sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin.

LUOMU SUN LABEL – znak ekologiczny umieszczany na żywności. Symbol ekologiczny Luomi należy do Fińskiego Ministerstwa Rolnictwa i Leśnictwa. Od momentu wprowadzenia certyfikat ekologiczny Luomu uzyskało 400 produktów.

Milieukeur Ecolabel – znak ekologiczny dla żywności ekologicznej i produktów konsumpcyjnych wprowadzony w Holandii. Symbol ekologiczny można znaleźć na takich produktach jak: warzywa i ziemniaki, piwo, mięso wieprzowe, drzewa i rośliny, farby, gaśnice, w myjniach samochodowych. Kryteria przyznania etykiety ekologicznej dotyczą całego cyklu życia produktu, a przede wszystkim: surowców, energii i wody, substancji szkodliwych, opakowań…