ALIGATOR AMERYKAŃSKI. Gad. Zwierzę - aligator amerykański, aligator missisipski
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Gady Krokodyle Aligatorowate Alligator Aligator amerykański
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Aligator amerykański (Alligator mississippiensis)

Nazywana/y także: aligator missisipski
Aligator amerykański, Alligator mississippiensis,  American alligator
Spis treści

Duży aligator o ciemnym ubarwieniu najczęściej spotykany na bagniskach w południowych stanach USA. Ze względu na cenną skórę  jest hodowany na licznych fermach.

Wygląd

Duży, masywny aligator, podobnie jak chiński krewniak o stosunkowo krótkim, płaskim pysku. W odróżnieniu od krokodyli, przy zamkniętym pysku zęby chowają się w odpowiednich zagłębieniach w szczęce. Miedzy oczami niewielki kostny twór, podobny do tego jaki maja kajmany. Ubarwienie grzbietu ciemne, przeważnie oliwkowozielone, z ciemniejszymi plamami. Strona brzuszna jaśniejsza, zazwyczaj kremowa. Młode są jaśniejsze, przezwanie żółtozielone z ciemniejszymi pasami, z wiekiem ciemnieją. Samce są większe od samic.

Występowanie

Spotykany na terenie Ameryki Północnej, gdzie  zamieszkuje południowo-wschodnie stany USA (Arkansas, Alabama, Luizjana, Georgia, Floryda, Teksas, Oklahoma, Missisipi a także Karolina Północna oraz Południowa).

Środowisko i tryb życia

Najczęściej zamieszkuje tereny bagienne, ale bywa spotykany także nad brzegami rzek i jezior.  Chętnie zasiedla wszelkie starorzecza, płytsze fragmenty wielkich rzek, zarośnięte tereny nadbrzeżne. Postępująca urbanizacja i przeznaczanie pod zabudowę coraz nowych obszarów, sprawia, że bywa spotykany w bezpośredniej bliskości człowieka, zamieszkując wszelkie kanały a nawet rowy melioracyjne. Z tego tez powodu, większe, groźniejsze osobniki są niekiedy odłapywane i przenoszone w odludne okolice. W wodzie świetnie pływa i nurkuje na ladzie porusza się raczej niezgrabnie. Jest aktywny wieczorami i w nocy, kiedy to wychodzi także na ląd, w ciągu dnia wyleguje się na brzegu a spłoszony znika w wodzie. W okolicach o chłodniejszym klimacie zimuje w pobliżu wody, w specjalnie wygrzebanych głębokich norach. 

Rozmnażanie

W okresie godowym dojrzałe samce wabią samice donośnym wibrującym głosem, który dzięki niskiej częstotliwości, w wodzie jest przenoszony na znaczne odległości. Widowiskowe zaloty mogą trwać przez wiele godzin. Wraz z końcem wiosny i początkiem lata samica buduje na brzegu gniazdo z błota i szczątków roślinnych. Okazała konstrukcja (do 2 m szerokości i 1 m wysokości) w kształcie kopca kryje w swoim wnętrzu 20-60 jaj. Inkubacja trwa około dwóch miesięcy, samica pozostaje w pobliżu gniazda, strzegąc je przed drapieżnikami. Chwilę po wykluciu młode nawołują matkę piskliwymi głosami. Samica rozgrzebuje gniazdo a następnie delikatnie przenosi w paszczy po kilka młodych do wody. Młode mogą pozostawać w pobliżu matki jeszcze około roku (rekordowo do trzech lat) licząc w razie niebezpieczeństwa na jej pomoc.

Pokarm

Dieta jest uzależniona od wielkości zwierzęcia. Młode polują na niewielkie ryby, płazy a także mniejsze ssaki. Wraz z wiekiem ich łupem padają duże ryby, żółwie, średniej wielkości ssaki a także ptaki (szczególnie gatunki związane z wodą). Nie gardzą także padlina oraz innymi gadami (w tym mniejszymi osobnikami własnego gatunku).

4.6/5 - (5 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments