ŚWISTUNKA. Ptak. Zwierzę - świstunka, świstunka leśna
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ptaki Wróblowe Pokrzewkowate Phylloscorpus Świstunka
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Świstunka (Phylloscopus sibilatrix)

Nazywana/y także: świstunka leśna
Świstunka, Phylloscopus sibilatrix, Wood Warbler
Spis treści

Kiedyś nosiła nazwę „świstunka ksykacz”. Jak wszystkie świstunki, tak i ten gatunek  bywa trudny do oznaczenia. Najpewniejszą cechą rozpoznawczą  jest głos. Śpiew samca złożony jest z coraz szybciej powtarzanych „sib-sib-sib”, a kończy się ostrym trelem „sirrr”. Głos wabiący to miękkie „dju”.

Wygląd

Wierzch ciała jest żółtawo-oliwkowy, brew, policzki, podgardle i pierś żółte, spód ciała biały. Dziób i nogi są jasne. Ogon wydaje się stosunkowo krótki, ponieważ złożone skrzydła sięgają daleko. Lotki mają żółte obrzeżenia.

Biotop

Zamieszkuje różne typy lasów o dużym zwarciu koron, najchętniej lasy grabowe, bukowe i bory świerkowe.

Występowanie

Areał lęgowy obejmuje Europę bez północy i rejonu Morza Śródziemnego. Jest to gatunek wędrowny, zimujący w Afryce Równikowej. W Polsce jest licznym ptakiem lęgowym całego kraju.

Lęgi

Wyprowadza 1-2 lęgi w roku, od połowy maja do lipca.  Gniazdo buduje samica na ziemi wśród rzadkiego runa, chętnie na stoku pagórka. Jako budulca używa suchych traw z dodatkiem suchych liści i mchu. Wyściółka składa się z cienkich, suchych trawek, bez dodatku piór (jak to jest u pokrewnych gatunków – piecuszka i pierwiosnka). Gniazdo ma kształt kulisty i otwór wejściowy umieszczony z boku. W zniesieniu jest 4-7 białych jaj w gęste, duże plamki. Wysiaduje samica przez 13 dni. Pisklęta karmione przez oboje rodziców pozostają w gnieździe 12 dni.

Pokarm

Świstunka odżywia się gąsienicami i drobnymi owadami dorosłymi oraz pajęczakami.

4.7/5 - (7 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments