Szafran dobry na wzrok
Ekologia.pl Artykuły Medycyna i zdrowie Szafran dobry na wzrok

Szafran dobry na wzrok

Grupa naukowców w australijskiego uniwersytetu w Sydney i włoskiej Aquili ustaliła, że ryżowe dania z szafranem mogą zapobiegać osłabieniu, a nawet utracie wzroku w starszym wieku. Jak wynika z badań, szafran umacnia funkcje ochronne komórek ocznych oraz zapobiega atrofii mięśni oczu, co w wielu wypadkach prowadzi do osłabienia wzroku.

Hiszpański szafran. Fot. sxc.hu

Hiszpański szafran. Fot. sxc.hu

Szafran wytwarza się z kwiatów irysowych, znanych pod łacińską nazwą crocus. Wykorzystywany jest przez ludzi w pokarmach już od kilku tysięcy lat. Obecnie powszechnie stosowany jest w daniach, w których wykorzystywany jest ryżrisotto, pilawie, paeli.

Naukowcy australijscy i włoscy doszli do wniosku, że szafran zawiera proteiny, które są w stanie chronić wzrok. Obecnie starają się zrozumieć mechanizm ich działania. Uważają, że zawarte w szafranie aktywne substancje chemiczne mają unikalną właściwość – potrafią odmładzać komórki oczu.

Ekologia.pl
4.7/5 - (22 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!