Szafran dobry na wzrok
Grupa naukowców w australijskiego uniwersytetu w Sydney i włoskiej Aquili ustaliła, że ryżowe dania z szafranem mogą zapobiegać osłabieniu, a nawet utracie wzroku w starszym wieku. Jak wynika z badań, szafran umacnia funkcje ochronne komórek ocznych oraz zapobiega atrofii mięśni oczu, co w wielu wypadkach prowadzi do osłabienia wzroku.
Hiszpański szafran. Fot. sxc.hu
Szafran wytwarza się z kwiatów irysowych, znanych pod łacińską nazwą crocus. Wykorzystywany jest przez ludzi w pokarmach już od kilku tysięcy lat. Obecnie powszechnie stosowany jest w daniach, w których wykorzystywany jest ryż – risotto, pilawie, paeli.
Naukowcy australijscy i włoscy doszli do wniosku, że szafran zawiera proteiny, które są w stanie chronić wzrok. Obecnie starają się zrozumieć mechanizm ich działania. Uważają, że zawarte w szafranie aktywne substancje chemiczne mają unikalną właściwość – potrafią odmładzać komórki oczu.
Ekologia.pl


Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły

Medycyna rodzinna

Dom i ogród