Suszone świerszcze hitem sprzedaży. Dlatego sieć rozszerza swój owadzi asortyment
Po zeszłorocznym sukcesie wprowadzenia jadalnych owadów do swojej oferty, sklep rozszerzył dostępność tego nietypowego asortymentu o 11 nowych lokalizacji. Wysokobiałkowe przekąski będzie można kupić już w 38 sklepach sieci Carrefour. Rozszerzenie oferty jest odpowiedzią na rosnące zainteresowanie konsumentów zdrową i zrównoważoną dietą.
W sklepach można kupić owady w „czystej postaci”, takie jak suszone świerszcze o smaku chilli i limonki, soli morskiej oraz śmietany z cebulą, cieszą się coraz większą popularnością wśród klientów. Alternatywą dla tych nieco mniej odważnych, są np. batony z dodatkiem owadów, które również mają liczne grono swoich nabywców, szczególnie w większych miastach.
Rozszerzając naszą ofertę produktów na bazie owadów, Carrefour Polska nie tylko podąża za globalnymi trendami żywieniowymi, ale również wyznacza nowe standardy w branży detalicznej. Nasze działania mają na celu popularyzację zrównoważonego sposobu odżywiania i uświadamianie konsumentów o znaczeniu alternatywnych źródeł białka. Co szczególnie istotne, cenimy sobie współpracę z młodymi firmami oraz start-upami które rozwijają ten sektor rynku spożywczego. Dzięki nam mogą dotrzeć ze swoimi produktami do wielu klientów, a tym samym skalować swoją działalność — mówi Piotr Lubiewa-Wieleżyński, Dyrektor ds. Rozwoju Konceptów Handlowych Carrefour Polska.
Skąd ten owadzi trend?
Hodowla owadów ma zdecydowanie mniejszy negatywny wpływ na środowisko naturalne w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt. Poza tym owady stanowią również źródło wartości odżywczych – przekonują naukowcy.
Póki co spożywanie owadów jest tematem tabu w Polsce i na długo pozostanie w sferze ciekawostek kulinarnych. Ale na spożywczej mapie Polski pojawia się coraz więcej firm, dzięki którym, możemy spróbować tych niecodziennych produktów. Jedną z nich jest FoodBugs – polskie przedsiębiorstwo założone w 2021 roku sprzedające żywność na bazie owadów. Początkowo produkty tej polskiej firmy dostępne były w jednym sklepie Carrefour w Warszawie, jednak po ponad roku działalności zawitały do kolejnych sklepów jako element stałego asortymentu. Pozwoliło to FoodBugs na rozwinięcie produkcji oraz wprowadzenie nowych wyrobów – obecnie w kilkudziesięciu sklepach Carrefour w całej Polsce, dostępnych jest już 14 unikalnych produktów tej firmy stworzonych na bazie owadów jadalnych.
Ekologia.pl (JSz)
Sami sobie to jedzcie