Czwartek 25.03.2021

Naukowcy tworzą z wodorostów jadalne folie do pakowania żywności

Czy byłeś kiedyś tak głodny, że nie mogłeś się doczekać, aż opakowanie zostanie usunięte z jedzenia? Nie martw się, ten problem może niedługo zniknąć. Naukowcy już od jakiegoś czasu pracują nad jadalnymi foliami spożywczymi. Teraz międzynarodowy zespół badaczy zrobił krok naprzód, tworząc opakowanie na bazie alginianu sodu ‒ dobrze znanego naturalnie występującego biopolimeru z wodorostów.



Rammohan Aluru (po lewej) i Grigorij Zyryanov (po prawej), jako część zespołu chemików, stworzyli jadalne folie spożywcze na bazie alg. Zdjęcie: Andrey Fomin.Rammohan Aluru (po lewej) i Grigorij Zyryanov (po prawej), jako część zespołu chemików, stworzyli jadalne folie spożywcze na bazie alg. Zdjęcie: Andrey Fomin.

Alginian sodu to węglowodan, który można wykorzystać do formowania opakowań ‒ mówi Rammohan Aluru, współautor artykułu, który ukazał się w Journal of Food Engineering. Jest również wystarczająco stabilny, aby służyć jako opakowanie.
Alginiany są rafinowane z różnych gatunków wodorostów brunatnych, takich jak Macrocystis pyrifera i Ascophyllum nodosum. Obecnie są wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu, takich jak żywność, nawozy, druk tekstylny i farmaceutyczny.

„Stworzyliśmy trzy rodzaje folii spożywczych na bazie dobrze znanego, naturalnie występującego alginianu sodu, biopolimeru wodorostów” - powiedział Rammohan Aluru. „Jego cząsteczki mają właściwości błonotwórcze. Alginian sodu jest obiecującą makrocząsteczką węglowodanową, która po hydrolizie ma potencjalne właściwości błonotwórcze i występuje w ścianach komórkowych w postaci mieszaniny różnych soli. Największą zaletą alginianu sodu jest to, że zachowuje się jak płynny żel w środowisku wodnym. ”

Folia, stworzona z naturalnych składników, jest bezpieczna dla zdrowia i środowiska, jest rozpuszczalna w wodzie ‒ rozpuszcza się w prawie 90% w ciągu 24 godzin. Naukowcy połączyli cząsteczki alginianu z naturalnym przeciwutleniaczem kwasem ferulowym, dzięki czemu opakowanie jest mocne, jednorodne, sztywne i zdolne do przedłużenia żywotności produktów. Grigory Zyryanov, profesor na Ural Federal University i współautor artykułu, powiedział, że folia utrzymuje świeżość żywności przez dłuższy czas dzięki składnikom przeciwutleniającym, które spowalniają procesy utleniania.

Dodatkowo do folii można dodać naturalne środki przeciwwirusowe otrzymane z czosnku, kurkumy i imbiru, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusów i wydłużyć okres przydatności do spożycia żywności. Co więcej, jadalne opakowanie jest przyjazne dla środowiska, łatwo ulega degradacji i nie powoduje problemów zdrowotnych, nawet jeśli zapomnisz ją usunąć przed spożyciem. Ale co najważniejsze, pomogłaby uwolnić nas od uzależnienia od plastiku: bowiem aż 40% wyprodukowanego przez nas plastiku jest wykorzystywane do pakowania.

Naukowcy stwierdzili, że jadalną folię można wyprodukować bez specjalnych wymagań, dzięki czemu będzie dostępna dla szerokiego grona producentów. „Można go również wyprodukować w zakładzie produkującym polimery. Jedynym warunkiem jest to, że musi spełniać normy obowiązujące przy produkcji żywności. Jeśli w pobliżu znajduje się niewyczerpane źródło glonów (np. ocean), stworzenie takich filmów będzie bardzo proste ” ‒ powiedział Grigorij Zryjanow.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

  1. “https://www.newfoodmagazine.com/news/141983/edible-films/”; data dostępu: 2021-03-25
Ocena (4.3) Oceń:
Pasaż zakupowy