Marchewka:rewolucja − naturalnie i zdrowo o jedzeniu…
Ekologia.pl Wydarzenia Akcje Marchewka:rewolucja − naturalnie i zdrowo o jedzeniu…

Marchewka:rewolucja − naturalnie i zdrowo o jedzeniu…

Gotowanie powinno być jak najbardziej proste, a jedzenie przyjemne.  Obie te czynności powinny jednocześnie wyrażać naszą dbałość o naturalne środowisko, zdrowie nasze i najbliższych. Zdrowe  odżywianie ma być smaczną przyjemnością, nie obciążać naszego domowego budżetu a przede wszystkim szanować zasoby naturalne naszej planety – o czym można przekonać się podczas marchewkowych warsztatów prowadzonych przez Małgorzatę Meller.

Najbliższy warsztat prowadzony przez Małgorzatę Meller będzie

Pieczenie chleba i ciast na zakwasie
teoria + praktyka + degustacja
czas trwania: 4 godziny
teoria + praktyka + degustacja
czas trwania: 4 godziny

W programie warsztatów  – od ziarenka do bochenka … czyli słów kilka o:
•    ZBOŻACH – z których możemy pozyskać mąkę, o ich właściwościach,
•    MĄCE – o TYPach  mąki – od białej do razowej oraz mąkach bezglutenowych,
•    Psychologia ZAKWASU – genialne dzieło przypadku! – o jego właściwościach, wymaganiach, zależnościach…
•    najprostszy przepis na chleb mąka + woda + zakwas + sól = chleb, oraz kilka innych wariantów !
a potem:
•    o dodatkach do chleba – do wyboru do koloru,
•    w czym upiec chleb ? – przegląd foremek od blaszanych, glinianych, żeliwnych po szklane,
•    przechowywanie chleba,
oraz:
•    krótka historia chleba – kilka słów o najstarszym fast foodzie świata,
•    współczesne imitacje chleba – o chlebie na drożdżach i czy każde ciemne pieczywo to chleb razowy?

Co się będzie działo na warsztatach:
W czasie warsztatów nauczymy się wyrabiać ciasto na chleb dlatego trzeba ze sobą przynieść miskę (np. plastikową) i foremkę na chleb oraz kuchenny fartuszek. Wyrobione i przełożone do foremki ciasto chlebowe będzie można upiec już w domu po powrocie z warsztatów. Każdy uczestnik warsztatów otrzyma swoją porcję zakwasu na pierwszy domowy wypiek.
Będzie też można zakupić świeżo mieloną mąkę razową z żyta, orkiszu, płaskurki, jęczmienia, owsa, prosa, gryki ( w zależności od sezonu).

W menu warsztatów między innymi:
Kilka rodzajów domowego chleba na zakwasie z prawdziwym wiejskim masłem, ciasto na zakwasie
Skrypt:  zawiera obrazkową instrukcję oraz przepisy na chleb w różnych wariantach

I termin : 21 marca | piątek,  godz. 16.30     
Uwaga – współorganizatorem warsztatu w tym terminie jest sklep KLASZTORNE SMAKI!
Informacji udziela  i zgłoszenia przyjmuje Pani Barbara – osobiście w sklepie                                             na ul. Św. Ducha 37/39 Gdańsk, telefonicznie: 58 7189030 lub mailowo: basiachab@wp.pl
W tym terminie koszt warsztatów wynosi 120 zł  lub  100 zł  gdy zapiszesz się i opłacisz warsztat do 16.03. Warsztat odbędzie się w sklepie KLASZTORNE SMAKI

II termin : 5 kwietnia | sobota,  godz. 13.00     
Koszt:  150 zł  lub 120 zł  gdy zapiszesz się i opłacisz warsztat do 01.04.

WARSZTAT  
DOMOWE PROBIOTYKI–czyli wariacje na temat KISZONEK
krótki wstęp teoretyczny i dużo wspólnego gotowania
czas trwania: 4 godziny

Chyba każdy zna kiszoną kapustę i ogórki. Ale nie wszyscy wiedzą, że kiszeniu (fermentacji mlekowej) można poddać całą gamę warzyw, zbóż, owoców a nawet jajka. Produkty takie są bogate w dobre kultury bakterii ( znane pod nazwą Lactobacillus), które dbają  o naszą florę jelitową, wytwarzają witaminy i zwalczają bakterie gnilne co przekłada się na prawidłowe trawienie. Sprawne jelita to pierwszy i najważniejszy krok do zdrowia ! również dla osób które chcą zrzucić parę kilo lub zacząć oczyszczanie organizmu a mamy ku temu najlepszy czas na Przednówku

W menu warsztatów między innymi:
Zupa, drugie danie, surówka, deser i napoje – proste przepisy oparte na popularnych produktach             ( głównie owies, orkisz, warzywa) ukiszonych w domu czyli poddanych procesom fermentacji mlekowej.
Skrypt:  zawiera receptury na domowe kiszonki, przepisy na potrawy przygotowywane w czasie warsztatów oraz ich różne warianty, „starter – czyli bakterie lactobacillus”  do samodzielnego kiszenia w domu.

Najbliższy termin:  29 marca | sobota,  godz. 13.00                
Koszt:  150 zł  lub 120 zł  gdy zapiszesz się i opłacisz warsztat do 25.03.

WARSZTATY
Sezonowa Zupa gotowana według 5 Przemian
krótki wstęp teoretyczny i dużo wspólnego gotowania
czas trwania: 4 godziny

„Ponieważ zupa wstępem jest do każdego obiadu, i służy poniekąd na przysposobienie żołądka do przyjęcia innych pokarmów, powinna być starannie i zdrowo przyrządzona,  a tak zastosowana do mających po niej nastąpić potraw, aby zaostrzyła apetyt i pomagała w trawieniu”  tak pisze Kucharka Litewska z 1913 roku.
To jest warsztat gotowania prostych codziennych zup  – dodatkowo przepisy są rozpisane według zasad 5 Przemian. Receptury na zupy są oparte na sezonowych produktach, tak by jak najlepiej służyły naszemu zdrowiu na PRZEDNÓWKU i za chwile w WIOSENNYM czasie. Wspólne gotowanie jest poprzedzone merytorycznym wstępem do Teorii 5 Przemian, który przedstawimy w prosty            i obrazowy sposób posiłkując się tabelami i diagramami. Ten warsztat to również sztuka gotowania bez kostki rosołowej  i ziarenek smaku, ale za to z całym bogactwem ziół i naturalnych przypraw.
W menu warsztatów między innymi:
 – 3 zimowe zupy oraz dodatki
Skrypt:  zawiera diagram gotowania zup według 5 Przemian, podstawy Teorii  5 Przemian, zestaw przepisów na 7 wiosennych zup (na każdy dzień tygodnia), opis 30 ziół i przypraw kuchennych, które świetnie zastępują dodatki typu Wegeta.

Najbliższy termin:  30 marca| niedziela,  godz. 11.00               
Koszt:  150 zł  lub 120 zł  gdy zapiszesz się i opłacisz warsztat do 26.03.

Informacje dodatkowe:
________________________________________
ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA !!!    
Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany terminu lub miejsca warsztatów.  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Produkty z jakich gotujemy: NA WSZYSTKICH WARSZTATACH KORZYSTAMY Z PRODUKTÓW NATURALNYCH, EKOLOGICZNYCH, SEZONOWYCH I REGIONALNYCH !
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _
WSKAZÓWKI TEORETYCZNE SĄ DO ZASTOSOWANIA NIEMALŻE W KAŻDEJ Z DIET  (np. zarówno mięsnej jak i bez mięsnej). Dania przygotowywane w czasie warsztatów są również dostosowane dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Koszt warsztatów: *Jeżeli bardzo chcesz wziąć udział w warsztatach, ale koszt jest dla Ciebie zbyt duży, napisz, zobaczymy co da się zrobić …
________________________________________
Wszystkie warsztaty odbywają się w  szkole jogi Kamili Świąder
 Joga-Trójmiasto
Adres: ul. Do Studzienki 51,  Gdańsk /Wrzeszcz                   
________________________________________
Informacje i zgłoszenia:  Małgorzata Meller, tel. 506 023 906, mmeller@tlen.pl, www.facebook.com/marchewkowarewolucja
www.marchewka-rewolucja.pl

4.7/5 - (15 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments