Borowik ciemnobrązowy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki borowikowce borowikowate borowik Borowik ciemnobrązowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Borowik ciemnobrązowy (Boletus aereus Bull)

Borowik ciemnobrązowy
Spis treści

Wstęp

Borowik ciemnobrązowy jest grzybem jadalnym, który zalicza się do rodziny grzybów borowikowatych.

Sezon

Borowik ciemnobrązowy rośnie od maja do września.

Występowanie

Borowik ciemnobrązowy jest bardzo rzadko występującym grzybem w Polsce. Spotkać go można w lasach dębowych, a także w innych lasach liściastych. Najczęściej rośnie pod dębami i bukami. Jest gatunkiem ciepłolubnym.

Wygląd

Kapelusz borowika ciemnobrązowego osiąga średnicę od 5 do nawet 30 cm. U młodych okazów skórka jest sucha i zamszowata, później staje się naga i może być popękana. Barwa od ciemnoczekoladowej do ciemnobrązowej. Kształt zmienia się wraz z wiekiem – na początku jest półkolisty, później staje się płaski.

Rurki są kontrastem dla ciemniej barwy kapelusza. U młodych osobników mają barwę od białej do kremowej, wraz z wiekiem zmienia się w żółtozieloną, oliwkową, żółtawooliwkową.

Trzon osiąga długość od 5 d 12 cm i grubość od 2 do 4 cm. Ma barwę jaśniejszą od kapelusza – bladobrązowo-czerwoną. Pokryty jest na całej długości delikatną siateczką. Na początku ma gruby i pękaty kształt, później staje się walcowaty.

Miąższ jest twardy, jednak wraz z wiekiem staje się bardziej miękki. Ma barwę białą. Świeży grzyb praktycznie nie posiada zapachu, dopiero podczas wysychania wyczuć można grzybowy zapach.

Zarodniki wrzecionowato-eliptyczne, gładkie, barwy brązowej. Wysyp zarodników od oliwkowego do oliwkowobrązowego.

Właściwości

Borowik ciemnobrązowy posiada wiele cennych właściwości kulinarnych – wszystko ze względu na wspaniały zapach i twardy miąższ.

Zastosowanie

Borowik ciemnobrązowy nadaje się doskonale jako dodatek do wielu dań. Można sporządzić z niego pyszne sosy czy zupy. Nadaje się do suszenia i do bezpośredniego spożycia.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.7/5 - (20 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments