Gołąbek błotny - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek błotny
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek błotny (Russula paludosa)

Gołąbek błotny, By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp

Gołąbek błotny jest grzybem jadalnym, pospolicie występującym na terenie całej Polski. Można go spotkać zarówno na nizinach, jak i w górach. Grzybiarze cenią sobie jego łagodny i delikatny smak.

Sezon

Gołąbek błotny rośnie od lipca do października.

Występowanie

Gołąbek błotny występuje w lasach sosnowych i świerkowych. Najczęściej można go spotkać w miejscach wilgotnych – na bagniskach i torfowiskach. Rośnie masowo, w dużych grupach. Występuje w rejonach Europy Środkowej i Wschodniej.

Wygląd

Owocnik gołąbka błotnego osiąga średnicę od 10 do 16 cm. U młodych osobników ma półkulisty kształt, z czasem staje się rozpostarty, a u starszych okazów na środku pojawia się wgłębienie. Brzeg ma podgięty, u młodych grzybów równy, u starszych karbowany. Ma krwistoczerwony kolor z purpurowym odcieniem, chociaż zdarzają się też jaśniejsze egzemplarze o barwie pomarańczowej lub oliwkowej. Ma błyszczącą, wilgotną i lepką powierzchnię. Pokryty jest skórą, którą da się zedrzeć do połowy kapelusza.

Blaszki gołąbka błotnego są bardzo kruche. Zaokrąglają się przy brzegu kapelusza. Początkowo mają biały kolor, później stają się kremowe. U niektórych grzybów na ostrzach robią się czerwone.

Trzon osiąga wysokość od 7 do 15 cm. i grubość od 2,5 do 5,5 cm. Ma walcowaty kształt i jest jednakowo gruby na całej długości, jedynie u szczytu jest nieco zwężony. U młodych osobników jest twardy i pełny, u starszych robi się watowaty. Ma biały kolor, czasem pokryty jest czerwonym nalotem. Jego powierzchnia pokryta jest drobnymi żyłkami.

Miąższ gołąbka błotnego ma biały kolor, który u starszych osobników zaczyna szarzeć. Pod skórą jest nieco różowy. Nie zmienia barwy po uszkodzeniu. Jest twardy, ale dość kruchy. Ma łagodny smak i nie posiada zapachu.

Gołąbka błotnego można pomylić z jadalnym gołąbkiem płowiejącym. Obydwa grzyby rosną w tych samych siedliskach. Można rozróżnić je po wielkości i barwie – gołąbek płowiejący jest mniejszy i jaśniejszy.

Innym grzybem, który można pomylić z gołąbkiem błotnym jest niejadalny gołąbek brunatny, który ma bardzo ostry smak.

Właściwości

Gołąbek błotny jest smacznym grzybem jadalnym. Brak danych na temat wartości odżywczych.

Zastosowanie

 

Gołąbek błotny nadaje się do bezpośredniego spożycia. Można jeść go na surowo, smażyć, gotować. Grzyb ten stanowi świetny dodatek do sałatek, można go także spożywać z dodatkiem śmietany.

 

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.8/5 - (12 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments