Gołąbek jasnożółty - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek jasnożółty
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek jasnożółty (Russula claroflava)

Gołąbek jasnożółty (Russula claroflava) By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp ogólny

Gołąbek jasnożółty jest grzybem jadalnym występującym na terenie całej Polski. Nie jest jednak zbyt popularny wśród grzybiarzy z powodu nieszczególnych walorów smakowych, dlatego zbierany jest on niezwykle rzadko.

Sezon

Gołąbek jasnożółty rośnie od lipca do października.

Występowanie

Gołąbek jasnożółty występuje w lasach mieszanych. Rośnie w bardzo wilgotnych i zaciemnionych miejscach, często na torfowiskach i podmokłych brzezinach. Można go także znaleźć pod brzozami. Występuje w Europie, Ameryce Północnej i Japonii.

Wygląd

Owocnik gołąbka jasnożółtego osiąga średnicę od 5 do 12 cm. U młodych osobników ma kształt półkulisty oraz równy podwinięty brzeg, z czasem staje się rozpostarty. U starszych okazów na środku jest wklęsły. Zmienia się również brzeg, który staje się karbowany. Owocnik ma jasnożółty kolor, czasem w odcieniu cytrynowym, czasem ochrowym. W czasie wilgotnej pogody jego powierzchnia jest błyszcząca, w czasie suszy robi się matowa i gładka.

Blaszki gołąbka jasnożółtego są grube, długie i dość rzadkie. Ułożone są równolegle, czasami się rozwidlają. Przy brzegu kapelusza są zaokrąglone, przy trzonie zwężone i zatokowo wycięte lub wolne. Są delikatne i łatwo je złamać. Mają kremowy lub cytrynowy kolor, często z szarym odcieniem. U starszych egzemplarzy czarnieją na brzegach.

Trzon osiąga wysokość od 4 do 7 cm. i długość od 1,5 do 2,5 cm. Ma walcowaty kształt, niekiedy bywa zgrubiony w środkowej części. U młodych osobników jest jędrny, mocny i pełny, u starszych staje się watowaty. Ma gładką, zamszową powierzchnię. Jest białego lub cytrynowego koloru. Po dotknięciu szarzeje.

Miąższ gołąbka jasnożółtego u młodych grzybów jest gruby i jędrny, ale łatwo można go złamać. U starszych okazów robi się miękki. Ma biały kolor, jedynie pod skórą jest żółty. Po przełamaniu zmienia barwę na szarą i pojawiają się na nim czarne plamki. Ma słaby owocowy zapach i łagodny smak.

Gołąbka jasnożółtego można pomylić z gołąbkiem płowiejącym. Można je odróżnić po barwie i miejscu występowania – gołąbek płowiejący jest bardziej pomarańczowy i rośnie w lasach iglastych, najczęściej pod świerkami.

Innym grzybem podobnym do gołąbka jasnożółtego jest gołąbek brudnożółty. Ten drugi grzyb nie zmienia jednak barwy po przełamaniu i rośnie w lasach iglastych.

Właściwości

Gołąbek jasnożółty jest grzybem jadalnym. Brak danych na temat wartości odżywczych.

Zastosowanie

Gołąbek jasnożółty ma nieszczególny smak, dlatego nie znalazł dużego zastosowania w kuchni. Można go używać jako dodatek do potraw z innymi grzybami.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
4.8/5 - (18 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!