Gołąbek oliwkowy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek oliwkowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek oliwkowy (Russula olivacea Schaeff. Fr.)

Gołąbek oliwkowy, By This image was created by user Ryane Snow (snowman) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp

Gołąbek oliwkowy jest grzybem jadalnym.

Sezon

Gołąbek oliwkowy rośnie od czerwca do listopada.

Występowanie

Gołąbek oliwkowy występuje w grupach w lasach mieszanych i liściastych, najczęściej pod świerkami. Określany jest jako dość często występujący gatunek. Rośnie w okresie letnim i jesiennym.

Wygląd

Kapelusz gołąbka oliwkowego osiąga średnicę do 15 cm. Na początku ma półkolisty kształt, później staje się łukowaty, aż wreszcie jest płaski lub lekko wklęsły. Ma zwartą i twardą konsystencję. Barwy winnoczewonej z brudnooliwkowym odcieniem do purpurowobrązowej lub szaro-oliwkowej. Bardzo często ma kilka barw, występują na nim plamy. Skórka na kapeluszu jest matowa, na brzegu może mieć falisty wzorek.
Blaszki są gęste, grube i rozwidlone. Na początku mają barwę kremową lub bladożółtą, później stają się intensywnie żółte, u starszych okazów są ochrowe.

Trzon osiąga wysokość od 5 do 11 cm i grubość od 2 do 4 cm. Ma walcowaty kształt, jest mocny. Na początku jest barwy białawej, później staje się różowofioletowy aż do purpurowego. Posiada delikatny różowy nalot i delikatne kosmki. U starszych okazów jest watowaty w środku.

Miąższ jest twardy na początku, później staje się kruchy. Ma barwę białą, w trzonie jest żółtawy. Charakteryzuje się brakiem zapachu oraz łagodnym, słodkawym smakiem.

Zarodniki kolczasto-brodawkowate. Wysyp zarodników żółty.

Właściwości

Łagodny smak gołąbka oliwkowego sprawia, że grzyb ten określany jest jako bardzo smaczny.

Zastosowanie

Gołąbek oliwkowy można stosować jako podstawa wielu dań, jak również jako dodatek do sosów i gulaszów.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.9/5 - (16 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments