Iwoporek anyżkowy (Haploporus odorus)
Wstęp
Sezon
Występowanie
Iwoporek anyżkowy to typowy gatunek tajg i lasotundry Europy i Ameryki Północnej. Staje się pospolity na pniach i konarach wierzb, rosnących na północ od 520 szerokości geograficznej. Najwięcej stanowisk znanych jest z Kolumbii Brytyjskiej oraz państw skandynawskich. Niedawno odszukano go także w Rosji i Chinach.
Wygląd
Owocniki iwoporka anyżkowego przyrastają do gospodarza bokiem, są płaskie, owalne bądź kopytkowate, pozbawione trzonów, o wymiarach 15 na 6 na 8 cm.
Wierzch kapelusza za młodu blado płowy, potem brudno brunatny, wreszcie niemal czarny.
Hymenofor lekko strefowany, gładki, u młodych egzemplarzy białawy, u starszych jasnopłowy.
Pory o owalnym kształcie, drobniutkie, mierzą około 1 na 4-5 mm.
Miąższ iwoporka podobnie jak wielu innych hub jest trimityczny to znaczy zbudowany ze wszystkich trzech typów strzępek: szkieletowych, łącznikowych oraz generatywnych. Pachnie mocno anyżkiem. Zapach ten utrzymuje się długo po wysuszeniu owocników iwoporka co świetnie odróżnia go od podobnych wrośniaków.
Wysyp zarodników kremowo biały. Spory iwoporka anyżkowego są elipsoidalne (wręcz „kiełbaskowate”), grubościenne, dekstrynoidalne (odczynnik Melzera przebarwia je na winną czerwień), hialinowe oraz gładkie. Osiągają 5,0-6,5 na 3,0-4,5 μm. Cystydy nieobecne. Podstawki tego iwoporka o czterech sterygmach, są smukłego kształtu, o wymiarach zazwyczaj 18,0-22,0 na 5,5-6,0 μm.
Właściwości
Zastosowanie
W Polsce i krajach sąsiednich z racji skrajnej rzadkości lub zaniku iwoporek anyżkowy nie znajduje współcześnie żadnych zastosowań. Zasługuje w pełni na ochronę jako relikt glacjalny.