Klejówka różowa (Gomphidius roseus)
![Klejówka różowa. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/gomphidius-roseus-a1.jpg)
Wstęp
Klejówka różowa jest grzybem jadalnym. W Polsce jest to gatunek rzadki. Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów polski.
Sezon
Rośnie w sezonie od lipca do października.
Występowanie
Występuje głównie na terenach górskich, na niżu spotkać go można zdecydowanie rzadziej. Grzyb ten znaleźć można w lasach iglastych pod kosodrzewiną i sosną zwyczajną. Najczęściej rośnie razem z maślakiem sitarzem.
Wygląd
Kapelusz klejówki różowej osiąga średnicę od 3 do 6 cm i ma barwę jasnoróżową, ciemnoróżową lub ceglastoczerwoną. Barwa zmienia się wraz z wiekiem – u starszych osobników przybiera zabarwienie brązowane, a na powierzchni pojawiają się czarne kosmki. Na początku jest półkolisty, u starszych okazów płaski i wgłębiony w środku. Młody owocnik jest pokryty osłoną. Podczas wilgotnej pogody skórka kapelusza jest lepka, podczas suchej pogody jest sucha.
Blaszki są na początku białe, później przybierają barwę od szarobrązowej do prawie czarnej. Są luźne i zbiegają na trzon.
Trzon osiąga wysokość 2-5 cm i grubość do 3 cm. Ma kształt cylindryczny i białą barwę powyżej pierścienia, poniżej jest natomiast żółty. Na całej długości jest śliski.
Miąższ jest biały, po przekrojeniu bladoróżowy, a przy podstawie żółtaworóżowy. Smak jest lekko kwaskowaty. Zapach praktycznie niewyczuwalny.
Zarodniki cylindryczno-wrzecionowate, gładkie, ciemnooliwkowe. Wysyp zarodników ciemnobrązowy, czarny.
Właściwości
Klejówka różowa jest grzybem jadalnym.
Zastosowanie
Grzyb ten nadaje się do jedzenia. Przygotowując go należy jednak obrać kapelusz ze skórki i usunąć śluz. Klejówka różowa znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski, dlatego należy oszczędzać ten grzyb ze względu na rzadkie występowanie.