Łysostopek pozrastany (Gymnopus confluens)
![Łysostopek pozrastany. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/1280px-gymnopus-confluens-bz5-1.jpg)
Wstęp
Łysostopek pozrastany jest grzybem niejadalnym. W Polsce jest pospolity.
Sezon
Łysostopek pozrastany występuje w sezonie od lata do jesieni.
Występowanie
Łysostopek pozrastany rośnie w różnych lasach, często tworzy kępy, które zrośnięte są z wielu, nawet kilkudziesięciu okazów. Żyje w symbiozie z wieloma liściastymi drzewami, najczęściej spotkać go można pod bukami.
Wygląd
Kapelusz osiąga średnicę od 2 do 4 cm. Na początku jest półkolisty, tępodzwonkowaty, później jest spłaszczony z szerokim garbem, by na końcu stać się spłaszczonym z wywiniętym brzegiem. Powierzchnia jest gładka i naga. Suchy owocnik ma białokremową barwę i matowa powierzchnię. Wilgotny staje się jasnocielisty do mięsnobrązowego i błyszczący. U starych grzybów brzegi są często pozrywane.
Blaszki są bardzo gęste i wąskie. Na początku są białawe, potem stają się brązowawe. Przy trzonie wolne.
Trzon osiąga od 5 do 12 cm wysokości oraz do 0,5 cm grubości. Jest barwy kapelusza. Ma cylindryczny, bardzo smukły kształt. Na całej długości występują drobne włoski. Po oderwaniu kapelusza na trzonie zostaje tarczka.
Miąższ ma barwę białawą, jest łykowaty i cienki. Kolor nie ulega zmianie po uszkodzeniu. Ma bliżej nieokreślony, słaby zapach oraz łagodny smak.
Zarodniki wydłużone, gładkie. Wysyp zarodników biały.
Właściwości
Łysostopek pozrastany jest grzybem niejadalnym, a przez niektórych autorów uważany jest nawet za grzyb trujący.
Zastosowanie
Łysostopek pozrastany nie ma żadnego zastosowania do spożycia ze względu na łykowatość.