Maślak żółty - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki borowikowce maślakowate maślak Maślak żółty
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Maślak żółty (Suillus grevillei)

Nazywana/y także: borowik piękny, borowik strojny, borowik żółty, czerwonka, grzyb modrzewiowy, grzyb okazały, grzyb strojny, maślak czerwony, maślak strojny, modrzewiak, modrzewiowy, piękny, strojniś
Maślak żółty, fot. igor.kramar.shots/Shutterstock
Spis treści

Wstęp

Maślak żółty jest pospolicie występującym w Polsce grzybem jadalnym. Znaleźć go można głównie w górskich okolicach. Jest niezwykle popularny wśród grzybiarzy, którzy cenią sobie jego bardzo dobry smak. Odmiana modrzewiowa jest dostępna do zbioru wraz z początkiem czerwca i sezon na nią trwa aż do końca października.

Sezon

Maślak żółty spotykany jest w lasach od czerwca do października.

Występowanie

Maślak żółtawy występuje w górskich lasach mieszanych. Rośnie tylko pod modrzewiami, dlatego można go spotkać także w pobliżu pojedynczych drzew tego gatunku. Najczęściej pojawia się w grupach, ale można też znaleźć egzemplarze samotnie rosnące. Występuje w Europie, Ameryce Północnej, Afryce Północnej oraz w Australii.

Wygląd

Owocnik grzyba modrzewiowego osiąga średnicę od 4 do 15 cm. U młodych osobników ma kształt półkolisty i jest stożkowaty. U starszych robi się spłaszczony i poduchowaty. Jest koloru żółtego lub złocistożółtego, niekiedy z pomarańczowymi przebarwieniami. Skóra kapelusza jest gładka, naga i pokryta śluzem. W czasie wilgotnej pogody jest śliska i błyszcząca. U młodych okazów trudno oddzielić ją od miąższu, u starszych oddziela się bez problemu.

Rurki maślaka żółtego osiągają długość od 6 do 12 mm. U młodych grzybów są koloru żółtego, później robią się oliwkowożółte. Pod wpływem ucisku lub uszkodzenia przebarwiają się na czerwonobrązowo lub na brązowo. Rurki młodych owocników pokryte są od żółtą osłoną tworzącą z czasem na trzonie rdzawe zgrubienie. Są przyrośnięte do trzonu i łatwo oddzielają się od miąższu. Początkowo mają małe, zaokrąglone pory, które u starszych grzybów robią się kanciaste.

Trzon grzyba żółtawego osiąga wysokość od 4 do 12 cm i  grubość od 1,5 do 2,5 cm. Ma dobrze widoczny biały lub żółty pierścień. Nad pierścieniem przybiera kolor żółtopomarańczową lub złotożółtą, często pokryty jest siateczką i drobnymi ziarenkami. Poniżej pierścienia jest żółtobrązowy i podłużnie włóknisty. Ma cylindryczny, niekiedy maczugowaty kształt. Na całej długości ma taką samą grubość.

Maślak modrzewiowy ma miąższ początkowo koloru cytrynowożółtego, który z czasem jaśnieje. W kapeluszu jest miękki, mięsisty i soczysty. W trzonie jest twardy i nieco włóknisty. Po przecięciu brązowieje. Ma łagodny smak i przyjemny zapach.

Odmiana modrzewiowa podobna jest do alpejskiej, która również rośnie pod modrzewiami. Ten drugi grzyb spotykany jest jednak tylko w wyższych partiach górskich. Drugim podobnym grzybem jest maślak ziarnisty, który, w przeciwieństwie do żółtawego, nie posiada pierścienia.

Właściwości

Rodzaj żółty modrzewiowy jest bardzo dobrym grzybem jadalnym. W większości składa się z wody i poza śladowymi ilościami białka i węglowodanów, nie posiada ważniejszych wartości odżywczych. Maślak źółty jest nietrwały ze względu na lepkie owocniki. Często jest atakowany przez owady.

Zastosowanie

 
Maślaki żółte idealnie nadają się do suszenia, marynowania, przyrządzania sosów, zup i sałatek. Przed spożyciem należy pamiętać o zdjęciu skórki, która pokryta jest śluzem. Odmiana modrzewiowa jest bardzo popularna wśród grzybiarzy, a także amatorów gotowania. Nic dziwnego, w końcu jest stosunkowo dobrze dostępna i występuje regularnie na terenach zalesionych. Dodatkowo potrawy przyrządzone na jej bazie zadowolą każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Z drugiej strony warto wiedzieć, że maślak żółty może być trujący, jeśli zjemy go w nadmiarze. Jednak nie dotyczy to każdego grzyba z tego gatunku, a jedynie okazów, które zbierane są na obszarach o dużej zawartości metali ciężkich w glebie. Niestety, substancje takie jak ołów, kadm czy rtęć po przedostaniu się do owocnika maślaka pozostają tam i nie da się ich pozbyć w procesie obróbki termicznej.

Maślak żółty – pytania i odpowiedzi


Który grzyb trujący jest podobny do maślaka?

Wszystkie odmiany tego gatunku, które występują na polskich terenach, są jadalne. Na szczęście żaden grzyb podobny do maślaka nie jest trujący, dlatego można wybrać się na grzybobranie bez obaw o szkodliwą dla zdrowia i życia pomyłkę.

Czy maślak żółty jest zdrowy?

Grzyb modrzewiowy żółty jest źródłem białka, można w nim znaleźć też niewielkie ilości witaminy C, D oraz z grupy B. Jednocześnie ma niewielką zawartość tłuszczu i jest polecany wegetarianom.

Która odmiana maślaka jest najsmaczniejsza?

Do odmian cieszących się największym powodzeniem wśród smakoszy należy zwyczajna oraz opisywana tutaj żółta. Rodzaj modrzewiowy zmienia jednak zabarwienie na zielonoszare (pod wpływem siarczanu żelaza), przez co wygląda mniej apetycznie.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.4/5 - (22 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments