Muchomor mglejarka - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce muchomorowate muchomor Muchomor mglejarka
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Muchomor mglejarka (Amanita vaginata)

Nazywana/y także: muchomor pochwiasty, muchomor szarawy, bedłka mglejarka, bedłka pochwowata, bedłka psia, maglejan, mglejara, mglejarka, mglejarka pochwiasta, mglejarka popielata, muchorówka bura, podsadka pochwiasta
Muchomor mglejarka
Spis treści

Wstęp

Muchomor mglejarka jest pospolicie występującym na całym świecie grzybem jadalnym. Nie jest jednak zbyt popularny wśród grzybiarzy, ponieważ łatwo się kruszy, jest pozbawiony zapachu i nie ma wyrazistego smaku.

Sezon

Muchomor mglejarka rośnie od sierpnia do października.

Występowanie

Muchomor mglejarka występuje zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Rośnie na nizinach i w górach, na wszystkich rodzajach gleb. Można go spotkać pojedynczo lub w małych grupach. Występuje na całym świecie.

Wygląd


Owocnik muchomora mglejarka osiąga średnicę od 3 do 12 cm. U młodych osobników ma dzwonkowaty kształt, później robi się płaski i łukowaty. Starsze okazy są całkiem płaskie. Na środku kapelusza ma garb. Może mieć kolor siwy lub popielaty z odcieniem brązowego i żółtego. Ma gładką, silnie prążkowaną powierzchnię i wyraźnie bruzdowaty brzeg. W czasie wilgotnej pogody robi się lepki i śliski.

Blaszki muchomora mglejarka mają szerokość od 5 do 10 mm. Są gęsto ustawione i wolne przy trzonie. Mają białą barwę.

Trzon muchomora mglejarka osiąga wysokość od 10 do 20 cm. i grubość od 1 do 2 cm. Ma walcowaty kształt, zwężający się ku górze. Osadzony jest w białej, wolnej i płatowatej pochwie. Łatwo się kruszy. Jest biały i gładki, chociaż zdarzają się egzemplarze popękane i pokryte kosmkami. Ma zygzakowaty, ledwo widoczny wzór.

Miąższ muchomora mglejarka ma biały kolor. U młodych osobników jest zwarty, u starszych robi się delikatny i bardzo kruchy. Ma łagodny smak i nie posiada zapachu.

Muchomor mglejarka przypomina muchomora zielonkawego i muchomora jadowitego. Odróżnić go można po podstawie trzonu i dzięki wyraźnie prążkowanemu kapeluszowi.

Właściwości

Muchomor mglejarka w stanie surowym jest grzybem trujący, po ugotowaniu nadaje się do jedzenia. Ma średnie wartości odżywcze i słaby smak.

Zastosowanie

Muchomor mglejarka, to jadalny grzyb po dostatecznym ugotowaniu. Zjedzony na surowo może zaszkodzić. Ze względu na kruchy i cienki owocnik jest trudnym grzybem do transportu i przerobu. Mimo tego, muchomor mglejarka nadaje się do gotowania, smażenia i marynowania. Najczęściej używa się go jako domieszki do potraw z różnych rodzajów grzybów.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.9/5 - (10 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!