Muchomor mglejarka (Amanita vaginata)

Wstęp
Muchomor mglejarka jest pospolicie występującym na całym świecie grzybem jadalnym. Nie jest jednak zbyt popularny wśród grzybiarzy, ponieważ łatwo się kruszy, jest pozbawiony zapachu i nie ma wyrazistego smaku.
Sezon
Muchomor mglejarka rośnie od sierpnia do października.
Występowanie
Muchomor mglejarka występuje zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Rośnie na nizinach i w górach, na wszystkich rodzajach gleb. Można go spotkać pojedynczo lub w małych grupach. Występuje na całym świecie.
Wygląd
Owocnik muchomora mglejarka osiąga średnicę od 3 do 12 cm. U młodych osobników ma dzwonkowaty kształt, później robi się płaski i łukowaty. Starsze okazy są całkiem płaskie. Na środku kapelusza ma garb. Może mieć kolor siwy lub popielaty z odcieniem brązowego i żółtego. Ma gładką, silnie prążkowaną powierzchnię i wyraźnie bruzdowaty brzeg. W czasie wilgotnej pogody robi się lepki i śliski.
Blaszki muchomora mglejarka mają szerokość od 5 do 10 mm. Są gęsto ustawione i wolne przy trzonie. Mają białą barwę.
Trzon muchomora mglejarka osiąga wysokość od 10 do 20 cm. i grubość od 1 do 2 cm. Ma walcowaty kształt, zwężający się ku górze. Osadzony jest w białej, wolnej i płatowatej pochwie. Łatwo się kruszy. Jest biały i gładki, chociaż zdarzają się egzemplarze popękane i pokryte kosmkami. Ma zygzakowaty, ledwo widoczny wzór.
Miąższ muchomora mglejarka ma biały kolor. U młodych osobników jest zwarty, u starszych robi się delikatny i bardzo kruchy. Ma łagodny smak i nie posiada zapachu.
Muchomor mglejarka przypomina muchomora zielonkawego i muchomora jadowitego. Odróżnić go można po podstawie trzonu i dzięki wyraźnie prążkowanemu kapeluszowi.
Właściwości
Muchomor mglejarka w stanie surowym jest grzybem trujący, po ugotowaniu nadaje się do jedzenia. Ma średnie wartości odżywcze i słaby smak.
Zastosowanie
Muchomor mglejarka, to jadalny grzyb po dostatecznym ugotowaniu. Zjedzony na surowo może zaszkodzić. Ze względu na kruchy i cienki owocnik jest trudnym grzybem do transportu i przerobu. Mimo tego, muchomor mglejarka nadaje się do gotowania, smażenia i marynowania. Najczęściej używa się go jako domieszki do potraw z różnych rodzajów grzybów.