Naparstniczka czeska (Verpa bohemica (Krombh.) J. Schröt.) - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby workowe kustrzebniaki kustrzebkowce smardzowate naparstniczka Naparstniczka czeska
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Naparstniczka czeska (Verpa bohemica (Krombh.) J. Schröt.)

Nazywana/y także: smardzówka czeska
Naparstnica czeska
Spis treści
Wstęp

Naparstniczka czeska to grzyb jadalny o bardzo charakterystycznym wyglądzie, który jest bardzo ceniony kulinarnie.

Występowanie

Naparstniczka czeska rośnie najczęściej w lasach liściastych, parkach i zaroślach. Grzyby te często można znaleźć w pobliżu cieków wodnych, w wilgotnych miejscach czy na wapiennych glebach. Występują zarówno w grupach, jak i pojedynczo.

Sezon

Naparstniczka czeska wyrastają od końca marca do maja.

Wygląd

Owocnik naparstniczki czeskiej osiąga wysokość od 10 do 20 cm i zbudowany jest z główki i trzonu.

Główka ma dzwonkowaty kształt, czasami jest walcowata. Osiąga od 2 do 4 cm wysokości i od 2 do 3 cm szerokości. Ma faliste żeberka. Kolor od jasnobrązowego przez ochrowobrązowy aż do ciemnobrązowego. Główka nie jest zrośnięta z trzonem.

Trzon naparstniczki czeskiej ma kształt walcowaty. U młodych okazów jest pełny, w miarę starzenia się staje się wewnątrz pusty. Osiąga do  14 cm wysokości i  3 cm szerokości. Kolor od białawego do ochrowego. Na powierzchni znajdują się kosmki.

Miąższ naparstniczki czeskiej jest biały i kruchy. Ma łagodny smak i delikatny, grzybowy zapach.

Zarodniki gładkie, eliptyczne. Wysyp zarodników ochrowożółty.

Właściwości

Naparstniczka czeska jest bardzo smacznym grzybem jadalnym.

Zastosowanie

Naparstniczka czeska jest objęta częściową ochroną od 2014 roku. Jest bardzo smaczny po ugotowaniu czy usmażeniu. Owocniki nadają się do suszenia, jednak nie nadają się do marynowania.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.6/5 - (17 votes)
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Do marynowania nadaje się jak najbardziej. Polecam