Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
Naparstniczka stożkowata (Verpa conica)

Spis treści
Wstęp
Naparstniczka stożkowata należy do grzybów jadalnych z rodziny smardzowatych. W Polsce ten gatunek spotykany raczej rzadko.
Sezon
Naparstniczka stożkowata rośnie wczesną wiosną – w kwietniu/maju. Zdarzają się też owocniki czerwcowe.
Występowanie
Naparstniczka stożkowata to gatunek, który lubi tereny wilgotne, mało zacienione. Spotykany w lasach liściastych, ogrodach, przydrożach, parkach. Owocuje pojedynczo, niekiedy w grupach.
Wygląd
Owocnik naparstniczki stożkowatej składa się z trzonu i główki i jest nietrwały.
Główka naparstniczki stożkowatej zazwyczaj brązowa, oliwkowa do 4 cm. Kształtem przypomina dzwonek, stożek. Powierzchnia może być gładka, lekko pofałdowana, „poorana”. Pofałdowana, gdy owocnik osiągnie pełną dojrzałość. Wysokość maksymalna do 15 cm. Powierzchnia główki w deszczowe, wilgotne dni lekko lepka.
Trzon naparstniczki stożkowatej jest walcowaty, pusty w środku, Kolor jasny, od białego do kremowo-czerwonawego. Na powierzchni trzonu mogą występować brązowe ziarnistości.
Zarodniki po 8 w workach. Są gładkie, elipsoidalne.
Właściwości
Naparstniczkę stożkowatą można dusić, smażyć, gotować. Nie zaleca się suszenia, gdyż ze względu na swoje małe rozmiary zbiory tracą swoją objętość.
Zastosowanie
Naparstniczka stożkowata to gatunek saprotroficzny, który rozkłada martwe drewno, zapewniając odpowiednią ilość mikro i makroelementów w glebie.
Subscribe
0 komentarzy