Pieczarka biaława - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce pieczarkowate pieczarka Pieczarka biaława
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Pieczarka biaława (Agaricus arvensis Schaeff)

Nazywana/y także: bedłka polowa, pieczarka owcza, pieczarka polna, pieczarka polowa
Pieczarka biaława
Spis treści

Wstęp

Pieczarka biaława to jeden z najbardziej cenionych, jak również popularnie wykorzystywanych grzybów, nie tylko w Polsce.

Sezon

Pieczarka biaława owocniki wytwarza przez prawie pół roku, od maja aż do końca października.

Występowanie

Pieczarkę białawą można spotkać zarówno w Ameryce Północnej, jak i w Ameryce Południowej. Pieczarka biaława popularna jest w Azji, Europie, a nawet w Australii. Jest grzybem pospolitym, rośnie w lasach liściastych, iglastych oraz w lasach mieszanych. Bardzo często spotyka się ją na łąkach oraz pastwiskach. Rośnie w grupach i pojedynczo.

Wygląd

Pieczarka biaława ma duży, mięsisty kapelusz, który początkowo jest jajowaty, później staje się półkulisty i ulega stopniowemu spłaszczaniu. Powierzchnia kapelusza błyszcząca, biała, czasem kremowa. Po zebraniu grzyba, ulega on zżółknięciu.

Pieczarka biaława posiada blaszki, które są gęste i nie są ze sobą złączone. Przez długi czas blaszki pozostają białe, z czasem stają się szare, później brązowe. Końcowe stadium wzrostu grzyba charakteryzuje się czarnymi blaszkami.

Bardzo niski trzon, mięsisty, twardy, o cylindrycznym kształcie. Zgrubiały u podstawy, z czasem staje się rurkowaty. Łatwo oderwać go od kapelusza. Podobnie jak kapelusz, ulega zżółknięciu.

Miąższ pieczarki jest miękki, biały. Posiada nieznaczący smak i anyżowy zapach.

Wysyp zarodników purpurowobrunatny lub czarnobrązowy.

Właściwości

Pieczarka biaława jest grzybem jadalnym. Posiada delikatny smak, a dzięki swoim właściwościom jest powszechnie wykorzystywana w kuchni.

Zastosowanie

Pieczarka biaława stosowana jest do marynowania, smażenia, pieczenia, gotowania, duszenia. Wykorzystuje się ją jako dodatek do bardzo wielu dań – sosów, gulaszów. Jest wartościowym dodatkiem w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Popularna w zupach, potrawa z makaronów, ziemniaków czy też mięs.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.7/5 - (14 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!