Żagiew ciemnonoga - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki żagwiowce żagwiowate żagiew Żagiew ciemnonoga
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Żagiew ciemnonoga (Polyporus melanopus)

Nazywana/y także: chropiatka ciemnonoga, huba ciemnonoga, wielogłówka ciemnonoga, żagwica ciemnonoga
Żagiew ciemnonoga, fot. shutterstock
Spis treści

Wstęp

Żagiew ciemnonoga to rzadka w Europie huba, zaliczana do żagwiowatych Polyporaceae, rozwijająca się na zagrzebanym w glebie drewnie drzew i krzewów liściastych.

Sezon

Żagiew ciemnonoga tworzy owocniki od czerwca do października.

Występowanie

Żagiew ciemnonoga jest szeroko rozpowszechniona na całej półkuli północnej – od południowej Grenlandii, Szetlandów i Syberii po północne wybrzeża Morza Śródziemnego. Notowano ją, zapewne zawleczoną z drewnem, także na półkuli południowej (Australia, Tasmania i Samoa). Wszędzie jednak pozostaje gatunkiem dość rzadkim.

W Polsce i Niemczech najczęstsza jest w górskich i wyżynnych buczynach oraz mieszanych lasach jodłowo-bukowych. Preferuje gleby zasadowe w odczynie, bogate w sole wapnia.

Atakuje jako pasożyt osłabione drzewa i krzewy, a potem długo rozwija się jako saprobiont na ich martwym drewnie.

Wygląd

Na owocnik żagwi ciemnonogiej składają się z: rozgałęziona, mięsista podstawa (tzw. sklerota), nóżka oraz kapelusz. Wyrasta z korzeni lub podstawy pnia drzewa-gospodarza, co roku w tym samym miejscu.

Kapelusze tego grzyba jest albo wypukły, albo spłaszczony, nieco lejkowaty, z gładką, bardzo delikatną, aksamitną, krótko owłosioną powierzchnią, która później robi się naga. Wierzchołek kapelusza przybiera wielorakie, zawsze jednak dość jasne odcienie ochrowej żółci lub szarego brązu.

Pory są niewielkie (na 1mm powierzchni przypadają 3 lub 4 pory), białawe bądź brunatne, nieregularnie okrągławe.

Trzon jest cylindryczny, najpierw gładki, później podłużnie pomarszczony, 15-50 mm wysoki, a 3-15 mm szeroki, najcieńszy koło kapelusza, a najszerszy przy sklerocie. Barwą mocno odbiega od porów, zazwyczaj jest bowiem oliwkowo brązowy, niekiedy brązowy wpadający w czerń.

Miąższ żagwi ciemnonogiej jest białawy, skórzasty lub mięsisty u najmłodszych owocników, twardy u dojrzalszych, gorzki w smaku. Staje się kruchy po wysuszeniu.

Wysyp spor biały. Zarodniki hialinowe, nieamyloidalne, gładkie, okrągławe, bezbarwne, o wymiarach 7–10 × 3–4 µm. Cystyd nie ma.

Właściwości

Żagiew ciemnonoga to jedna z mnóstwa hub wywołujących białą zgniliznę drewna. Jest grzybem niejadalnym w przeciwieństwie do niektórych podobnych do niej hub.

Zastosowanie

Żagwi ciemnonogiej przypisuje się w Rosji oraz krajach Dalekiego Wschodu własności lecznicze. Obecnie trwają badania mające potwierdzić lub obalić to przekonanie.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Bibliografia
4.9/5 - (16 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!