Ciasto dyniowe - bez mąki, bez glutenu, 100 proc. wege
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Ciasto dyniowe – bez mąki, bez glutenu, 100 proc. wege

Ciasto dyniowe – bez mąki, bez glutenu, 100 proc. wege

Bez mąki, bez glutenu, w 100 proc. wegańskie, o niskim indeksie glikemicznym, zdrowe, bo z dynią i z orzechami. Bezglutenowe ciasto dyniowe ma same plusy, poza jednym – za szybko się kończy.

vegeluv.org

vegeluv.org


Czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczenia

Składniki:

W tym przepisie najważniejszym urządzeniem jest porządny mikser. Praktycznie wszystkie składniki trzeba zmiksować, dlatego podzielę przepis na punkty.

  1. Dynię umyłam, wydrążyłam, pokroiłam w małe kawałki i zmiksowałam dodając odrobinę mleka kokosowego oraz imbir. Następnie masę dyniową przełożyłam do miski, aby uwolnić mikser.
  2. Zmiksowałam orzechy, morele i/lub daktyle, dodając resztę mleka kokosowego (mleko kokosowe ułatwia miksowanie)
  3. Masę bakaliową połączyłam z dyniową.
  4. Do masy bakaliowo-dyniowej dodałam cynamon, gałkę muszkatołową, sok z limonki, szczyptę soli i sodę.
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.

Przed przełożeniem do blachy proponuję sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco słodkie (słodycz zależy od rodzaju i dojrzałości daktyli/morelek) i pikantne. W razie potrzeby można dosłodzić stewią, syropem z agawy, syropem daktylowym, albo dodać więcej imbiru i cynamonu.

Ciasto piekłam około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Można jeść zaraz po upieczeniu, jednak mi najlepiej smakowało po schłodzeniu w lodówce.

Teraz tylko pyszna rozgrzewająca herbatka i drugie śniadanie tudzież podwieczorek – gotowe!

vegeluv.org

Amelia Romańska od czterech lat jest weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.

4.6/5 - (19 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
9 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

W ogóle się nie upiekło,na zewnątrz spalone, a w środku ciapa :(

a ja zrobiłam to ciasto i mi nie wyszło takie ładne, sklejone – tylko raczej rozwalało się jak pasztet…

Przepis rzeczywiście ciekawy i wygląda apetycznie, też muszę spróbować:)

Dawno nie widziałem czegoś tak dobrego :)
Udostępniam i spróbuję.

Malo się u nas orkiszu uprawia, wiem, że można dostać chlebek orkiszowy, ludzie pszenicę jedli odkąd zaczęli uprawiać rolę, a nawet wcześniej ziarniaki jej przodków, problem jest raczej w chemii i modyfikacjach, tylko, że to dotyczy każdego pokarmu, najlepiej jest mieć swoje warzywa i owoce, ale nie zawsze to możliwe:) Pozdrawiam serdecznie:)

Skład wymarzony :) już muślę że to lubię.
Nie rozumiem paniki z glutenem forsowanej ostatni w sieci, i cenię pszenicę, ale przekonują mnie informacje o jej niekorzystnych modyfikacjach, nakierowanych na wieloprzemysłową produkcję.. Z natury :) wolę dzike gatunki – orlisz, amarantus.
.. a właśnie – orkisz.. dużo ostatnio wyrobów “orkiszowych” , a nie widziałem jeszcze jednego nawet pola.. upraw. Nadużycie jakieś.. a może śladowe ilości w składzie ?

Można spróbować, mąka i gluten to produkty pochodzące ze zbóż, czyli jak najbardziej wege:)

Dzięki:)

Chodzi o to, że bez mąki nadaje się dla diabetyków i osób z nietolerancją glutenu :)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!