Syrop daktylowy – właściwości, skład i zastosowanie syropu daktylowego
Stanowiący jeden z lepszych zamienników tradycyjnego cukru buraczanego, syrop daktylowy, to ciekawa propozycja nie tylko dla wegan, wegetarian i osób na diecie bezglutenowej. Otrzymywany z owoców palmy daktylowej miód przyciąga intensywnym aromatem i niebanalnym smakiem o wysokim współczynniku słodyczy. Mimo że syrop daktylowy doskonale nadaje się do przyprawiania domowych wypieków i koktajli, jego spożycie w codziennej diecie należy mocno ograniczać. Jakie są wady i zalety stosowania syropu daktylowego? Czy można go przygotować samodzielnie?
Syrop daktylowy, zwany daktylowym miodem, stanowi zagęszczony sok pozyskiwany bezpośrednio z miąższu świeżych owoców palmy daktylowej. Charakteryzuje go gęsta, treściwa konsystencja i kolor brązowy. Syrop jest przy tym niezwykle aromatyczny i bardzo słodki. Jako że drzewa daktylowe rosną dziko w krajach o upalnym klimacie, takich jak państwa północnoafrykańskie czy azjatyckie, miód daktylowy stanowi niezwykle istotny element lokalnej kuchni. Zamieszkujący Bliski Wschód Asyryjczycy regularnie spożywają jogurt naturalny z dodatkiem syropu daktylowego. Używają go również do wypieku ciast bakaliowych – nadaje on owym wypiekom nie tylko słodyczy, lecz także wilgotności.
Odżywcza słodycz syropu daktylowego
Miód daktylowy wyróżniają podobne wartości odżywcze, co surowe owoce palmy daktylowej. Znajdują się one jednak w nieco mniejszym stężeniu, z racji na proces przetwarzania daktyli. Syrop daktylowy to źródło nie tylko witamin, lecz także minerałów.
Zawarty w nim potas wspiera układ krążenia, zaś magnez i wapń czuwają nad prawidłową pracą mięśni. Z kolei przeciwutleniacze, w postaci witaminy A, C i E, obniżają stres oksydacyjny, zapobiegając tym samym otyłości. Zawarte w syropie witaminy z grupy B regulują zaś przemianę materii i działają kojąco na układ nerwowy.
Niestety, w odróżnieniu do surowych daktyli, pozyskiwany z nich syrop, zwłaszcza taki, który możemy znaleźć na sklepowej półce, nie zawiera błonnika pokarmowego. Zamiast tego, jak na substancję słodzącą przystało, znajdziemy w nim wysokie stężenie fruktozy i sacharozy. Z racji na brak błonnika, owe cukry są szybko absorbowane do krwi, przez co syrop nie nadaje się dla diabetyków.
Czy syrop daktylowy to dobra opcja dla wszystkich?
Mimo wysokiej zawartości cukrów, miód daktylowy można traktować jako zdrowszy, a przede wszystkim, naturalny zamiennik cukru w diecie. Jest on mniej tuczący niż biały cukru, a do tego dostarcza nam pewnych ilości witamin i minerałów. Produkt ten nada się przede wszystkim do przyprawiania domowych ciast, naleśników, placków czy owsianki. Syropu daktylowego powinni unikać jedynie cukrzycy, alergicy uczuleni na daktyle i osoby, u których stwierdzono zespół jelita nadwrażliwego. Jego stosowania nie zaleca się także osobom skłonnym do nadwagi i otyłości.

Syrop daktylowy – za i przeciw
Syrop daktylowy, jak niemal każda naturalna substancja słodząca, ma swoje mocne, jak i słabe strony. Zastanawiając się nad kupnem tego produktu powinniśmy zatem rozważyć wszystkie „za i przeciw”.

Kupić czy zrobić samemu syrop daktylowy?
Gotowy syrop daktylowy można obecnie nabyć w większości sklepów ekologicznych, a także w supermarketach. Największą popularnością cieszy się on wśród wegan, którzy poszukują alternatyw dla miodu pszczelego. Dostępne na rynku syropy daktylowe są jednak dość drogie, dlatego warto nauczyć się przygotowywać je we własnym domu. Samodzielnie wytworzony syrop daktylowy, nie dość, że jest dużo tańszy, to jeszcze zawiera błonnik i dużo więcej cennych składników odżywczych.

Samodzielne przyrządzenie syropu daktylowego nie jest wcale takie trudne!
Oto przepis:
Składniki:
- garść ekologicznych daktyli
- szklanka gorącej, przegotowanej wody
Przygotowanie:
Daktyle umieszczamy w blenderze i zalewamy gorącą wodą. Odczekujemy kilka godzin, po czym miksujemy wszystko na gładką i puszystą masę. Syrop można dodatkowo przecedzić przez sito, dla uzyskania bardziej płynnej konsystencji, jednak wówczas straci on dużo błonnika. Tak przygotowany syrop przechowujemy w lodówce przez max. kilka dni. Można nim polewać desery, słodzić koktajle, a nawet przyprawiać mięso czy dodawać do sosów.
Jeżeli zależy nam na większej trwałości syropu, powinniśmy ugotować i zmiksować daktyle. Tak przygotowaną masę trzeba raz jeszcze ugotować. Dzięki temu syrop będzie dużo bardziej aromatyczny i intensywniejszy w smaku. W procesie produkcji straci on jednak sporo witamin i minerałów. Gotowany syrop daktylowy nadaje się do przechowywania w lodówce przez ok. tydzień.
Syrop daktylowy to nr 1 wśród zamienników białego cukru?
Jak widać, syrop daktylowy to jedna z ciekawszych propozycji na liście zdrowszych zamienników białego cukru. Nie można go jednak spożywać w nadmiernej ilości, ponieważ jest to produkt wysokokaloryczny i znacznie podwyższa poziom cukru we krwi. Powinni go unikać także alergicy, osoby otyłe i pacjenci z zespołem jelita drażliwego. Pozostali mogą zaś cieszyć się aromatem i walorami smakowymi miodu daktylowego, dodając go m.in. do domowych wypieków.
- "Society for General Microbiology"; https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150330213949.htm; 2019-08-03;
- Transparency Market Research; "Date Syrup Market - Global Industry Analysis, Size, Share, Growth, Trends, and Forecast 2017 - 2027"; https://www.transparencymarketresearch.com/date-syrup-market.html; 2019-08-03;
- Myles Gough; "Date Syrup Has Antibacterial Compounds That Are More Effective Than Honey"; https://www.sciencealert.com/date-syrup-could-fend-off-bacterial-infections; 2019-08-03;
- Earth’s Eats; "Date Syrup Nutrition Facts"; https://www.earthseats.com/blogs/blogs/date-syrup-nutrition-facts; 2019-08-03;
- Heal With Food; "Date Syrup: A Good Substitute for Sugar and Other Sweeteners?"; https://www.healwithfood.org/substitute/is-using-date-syrup-instead-of-sugar-healthy.php; 2019-08-03;






Syrop daktylowy jest pyszny polecam :)