Dyniowo-orzechowe muffinki - przepis
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Dyniowo-orzechowe muffinki – przepis

Dyniowo-orzechowe muffinki – przepis

Dynia – królowa jesiennej, cieszy się największą popularnością na przełomie października i listopada. Ciekawym wykorzystaniem dyni będą słodkie muffinki. Z pewnością pokochają je dorośli i dzieci!

Pod koniec października wszyscy mają chęć na dynię! I słusznie, bo jest to bardzo wartościowe (witamina A, C, cynk) i wszechstronne warzywo. Z dyni można wyczarować pikantne leczo, słodkie ciasta, a także rozgrzewające zupy. Uniwersalna dynia daje prawdziwe pole do popisu dla kulinarnej wyobraźni.

Dyniowo-orzechowe muffinki
Składniki:

Przygotowanie:
Dynię zetrzyj na tarce i rozgnieć widelcem z bananem. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, imbirem, cynamonem i solą. Dodaj do masy dyniowo-bananowej i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Orzechy włoskie pokrusz na drobne kawałeczki i wsyp do ciasta. Dodaj miód i olej. Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Piecz ok. kwadrans w temperaturze 200°C.
Smacznego!

4.8/5 - (9 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie dostrzegłam w tym przepisie jaj?

To są te jaja czy nie

Zgadza się. W przepisie nie ma jaj. Nie jest to błąd :)

Czekam na odpowiedź

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!