Dyniowo-orzechowe muffinki – przepis
Dynia – królowa jesiennej, cieszy się największą popularnością na przełomie października i listopada. Ciekawym wykorzystaniem dyni będą słodkie muffinki. Z pewnością pokochają je dorośli i dzieci!
Pod koniec października wszyscy mają chęć na dynię! I słusznie, bo jest to bardzo wartościowe (witamina A, C, cynk) i wszechstronne warzywo. Z dyni można wyczarować pikantne leczo, słodkie ciasta, a także rozgrzewające zupy. Uniwersalna dynia daje prawdziwe pole do popisu dla kulinarnej wyobraźni.
Dyniowo-orzechowe muffinki
Składniki:
- ¼ kg dyni
- 1 banan
- 250 g mąki pszennej
- 80 g miodu
- 5 łyżek oleju kokosowego
- łuskane orzechy włoskie, ok. 100 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu mielonego
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta imbiru mielonego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Dynię zetrzyj na tarce i rozgnieć widelcem z bananem. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, imbirem, cynamonem i solą. Dodaj do masy dyniowo-bananowej i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Orzechy włoskie pokrusz na drobne kawałeczki i wsyp do ciasta. Dodaj miód i olej. Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Piecz ok. kwadrans w temperaturze 200°C.
Smacznego!
Nie dostrzegłam w tym przepisie jaj?
To są te jaja czy nie
Zgadza się. W przepisie nie ma jaj. Nie jest to błąd :)
Czekam na odpowiedź