Kolorowe naleśniki dla niejadków – kreatywne przepisy
Sztuka podania bywa ważniejsza niż samo gotowanie! Przy odrobinie fantazji z błahego naleśnika można wyczarować danie, które olśni każdego niejadka i pozwoli zjeść posiłek bez grymaszenia, a wręcz z radością. A warto, bo naleśniki są pożywne, ciepłe, lekkostrawne i pozwalają przemycić do jadłospisu jajka oraz mleko, czyli cenne źródła białka oraz witamin z grupy B. Daj się zainspirować pomysłowymi przepisami!
Kreatywne wykorzystanie naleśników polega na zabawnej aranżacji i niecodziennych dodatkach, które z codzienności robią święto. Aby było jeszcze ciekawiej, można przeplatać klasyczne, „płaskie” naleśniki z amerykańskimi „pankejkami” – każdy z nich ma swoje niezaprzeczalne uroki.
Naleśnikowy zając
Typowe amerykańskie „pankejki” zaaranżować można tak, aby niejadek musiał uśmiechnąć się do talerza. Poniższy przepis na ciasto da się wykorzystać w wielu innych przepisach, łącznie z autorskimi kreacjami.
Ciasto na pankejki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 3 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 ¼ szklanki mleka
- 3 łyżki stopionego masła
- 1 jajo
Składniki dodatkowe:
- 1 banan
- 2 borówki amerykańskie
- 1 truskawka
- 1 plaster żółtego sera
Przygotowanie:
Połącz suche składniki ciasta, dolej mleko, masło i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Smaż na lekko natłuszczonej patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Na zająca będziesz potrzebować jeden większy naleśnik i dwa małe. Z banana odkrój dwa płatki i ułóż je na większym naleśniku jako oczy – źrenice dorób z borówek. Resztę banana przekrój wzdłuż na połowy i ułóż z nich uszy. Dwa małe naleśniki posłużą za pyszczek, który wykończysz nosem z truskawki. Z żółtego sera wytnij sześć pasków na wąsy oraz dwa grubsze zęby.

Zając z naleśników amerykańskich, fot. Vladislav Noseek/Shutterstock
Mocno owocowa biedronka naleśnikowa
Zalecenie, aby codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców, nie każde dziecko przekonuje. Wraz z naleśnikami można tymczasem w zabawny sposób przemycić duże ilości sezonowych owoców, które z powinności staną się nagle atrakcją talerza.
Składniki:
- ciasto na „pankejki” (patrz wyżej)
- 4-5 truskawek
- 2 kiwi
- dwie borówki kanadyjskie
- czekoladowe chipsy
- jeden żelek lukrecjowy
Przygotowanie:
Usmaż dwa większe naleśniki i jeden mniejszy. Kiwi pokrój na plastry i zaaranżuj na talerzu niby liść. Na wierzchu ułóż jeden duży naleśnik, a pod niego połowicznie zasuń ten mały – tak aby stworzyć główkę. Drugi naleśnik rozkrój na połówki i ułóż skośnie na pierwszym, niby rozchylone skrzydła. Nakryj je plastrami truskawek i całość ozdób chipsami czekoladowymi. Z żelka lukrecjowego wytnij czułki.

Biedronka z naleśników i truskawek, fot. Lika Mostova/Shutterstock
Śmietanowa owca
Naleśnikowe dania bardzo często łączy się nabiałem, co dodatkowo wzmacnia ich wartość odżywczą. Bita śmietana, serek śmietankowy lub jogurt grecki to doskonałe „tworzywa”, które pozwolą wykreować nawet… owieczkę na talerzu!
Składniki:
- ciasto na „pankejki” (patrz wyżej)
- pół szklanki kremówki
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 1 nektarynka
- kawałek marchewki
- czekoladowe chipsy
- liście mięty
Przygotowanie:
Usmaż dwa naleśniki – jeden większy, drugi mniejszy. Bitą śmietanę ubij mikserem, a pod koniec ubijania dodaj cukier. Zaaranżuj na talerzu naleśniki – tułów i głowę – a nad nimi wyłóż kożuszek ze śmietany. Z marchewki wytnij plastry na oczy oraz słupki na nogi. Wykończ pyszczek chipsami, a z ćwiartek nektaryny ułóż uszy. Liście mięty wykorzystaj jako trawę.

Naleśniki z bitą śmietaną, fot. OlgaLisichka/Shutterstock
Naleśnikowe tacos
Trochę starszemu niejadkowi, który nie potrzebuje wesołych zwierzątek na talerzu, można zaproponować naleśnikowe tacos. To danie inspirowane meksykańskimi tortillami, które podaje się z mięsno-warzywnym nadzieniem. Wygląda ładnie, jest zdrowe i przyjemnie się je!
Składniki:
- ciasto na „pankejki” (patrz wyżej)
- 150 g jogurtu greckiego
- kiwi
- pomarańcz
- borówki kanadyjskie
- banan
- orzechy
- garść zapiekanego muesli (granola)
Przygotowanie:
Usmaż cztery naleśniki i średnicy ok. 10 cm. Dwa napełnij jogurtem z kawałkami kiwi, pomarańczy i borówkami. Do dwóch kolejnych nałóż jogurt wymieszany z kawałkami banana, orzechami i muesli. Poukładaj naleśniki naprzemiennie i udekoruj dookoła owocami.

Naleśniki amerykańskie nadziewane jogurtem i owocami, fot. Julie208/Shutterstock
Różowe naleśniki
Czasami już sama zmiana koloru jest wielce potrzebnym urozmaiceniem. Do różowych naleśników wykorzystujemy buraki, które nie tylko dodają słodkiego posmaku, ale również przemycają antyoksydanty i błonnik. To doskonała propozycja nie tylko na Walentynki!
Składniki:
- 1 ugotowany/upieczony burak
- 1 szklanka mleka
- 1 duże jajo
- 1 łyżka stopionego masła
- 2 łyżki syropu klonowego
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczka soli
Przygotowanie:
Obrany burak pokrój na kawałki i zmiksuj z mlekiem na gładką masę. Dodaj jajko, masło, esencję i syrop i krótko miksuj do wymieszania. Dodaj mąkę, proszek i sól i miksuj pulsacyjnie – raczej mniej niż więcej. Gotowe ciasto wykładaj porcjami na nagrzaną, natłuszczoną patelnię i smaż ok. 2-3 minuty z pierwszej strony, a potem 1-2 minuty z drugiej. Podawaj z dodatkiem owoców sezonowych.

Naleśniki buraczane, fot. Li_Aba/Shutterstock
Naleśnikowy motyl
Klasyczne płaskie naleśniki inspirowane francuskimi „crepes” stwarzają jeszcze inne możliwości aranżacyjne – są elastyczne, łatwe do rolowania i mieszczą w sobie dziesiątki ciekawych farszów. Mistrzowie patelni smażą je tak, aby były jak najcieńsze, z kruchymi brzegami i pięknie przybrązowioną strukturą.
Ciasto na cienkie naleśniki:
- 40 masła
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 180 ml mleka
- 120 ml wody
- 2 duże jaja
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki dodatkowe:
- 2 kiwi
- serek waniliowy
- sezonowe owoce: porzeczki, jeżyny, maliny, itd.
Przygotowanie:
Stopione i wystudzone masło zmieszaj z mąką, cukrem, solą, mlekiem, wodą, wanilią i jajkami. Możesz w tym celu wykorzystać mikser (ok. 30 sekund) lub ręczną trzepaczkę. Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję śmietany. Odstaw ciasto na 1 godzinę do lodówki. Przed smażeniem wymieszaj i wylewaj chochlą na mocno rozgrzaną patelnię natłuszczoną masłem. Staraj się rozlewać ciasto jak najcieńszą warstwą. Smaż 1-2 minuty z pierwszej strony i ok. 30 sekund z drugiej.
Do motyla wykorzystasz trzy naleśniki o średnicy 18 cm. Jeden napełnij twarożkiem i zwiń w krótki rulonik, dwa pozostałe uformuj z obu stron niczym skrzydła. Wierzch ozdób plastrami kiwi i innymi owocami.

Motyl z naleśników, fot. vkuslandia/Shutterstock
Miś-naleśnik z Nutellą
Z cienkich naleśników da się wycinać praktycznie dowolne kształty wykorzystując np. foremki do ciasteczek lub radełko. Do przygotowania takiego wesołego dania naleśnikowego można więc zaangażować same dzieci łącząc zajęcie kreatywne z pobudzaniem apetytu.
Składniki:
- ciasto na cienkie naleśniki (patrz wyżej)
- nutella
- miód
- płatki migdałów
- orzechowe cukierki w żółtej polewie
Przygotowanie:
Usmaż dwa cienkie naleśniki. Wytnij z nich dwa koła – większe i mniejsze, cztery owale na łapki, dwa małe kółka na uszy oraz sześcioboczne plastry miodu do dekoracji. Złóż postać misia, mocując poszczególne elementy cienką warstwą miodu. Z użyciem Nutelli narysuj oczy i pyszczek misia oraz deseń na łapkach. Wokół zaaranżuj pszczółki z cukierków ozdobionych paskami Nutelli i skrzydłami z migdałowych płatków.

Miś z naleśników, fot. Anastasia_Panait/Shutterstock
Naleśnikowe roladki z malinami
Z cienkich naleśników da się przygotować wiele kreatywnych przekąsek, które smakują nawet na zimno i będą doskonałym urozmaiceniem pikniku czy bufetu na przyjęciu. Krojone tak, aby widać było kolorowe nadzienie, są apetyczną dekoracją stołu, a przy tym dają się łatwo wziąć do ręki.
Składniki:
- ciasto na cienkie naleśniki (patrz wyżej)
- 150 g serka śmietankowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- maliny
Przygotowanie:
Usmaż kilkanaście cienkich naleśników i przykryj je ściereczką. Serek wymieszaj z cukrem waniliowym. Na środek każdego naleśnika wykładaj prostokątny pas serka, a na nim układaj maliny – jeśli są dość duże, możesz spróbować nakładać serek do również do ich środka. Podwiń krawędzie naleśnika prostopadłe do paska z malinami, a następnie całość zwiń w ciasną rolkę i przekrój w pół.

Rolowane naleśniki z serkiem i malinami, fot. Elena Veselova/Shutterstock
Pajęczynowe naleśniki
Fantastyczny pomysł na Halloween, ale także atrakcja dla wszystkich niejadków zafascynowanych tematem magii, horroru czy świata insektów. Przygotowanie wymaga trochę zręczności!
Składniki:
- ciasto na cienkie naleśniki (patrz wyżej)
- owoce sezonowe – idealnie jeżyny
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej. Przełóż ciasto naleśnikowe do rękawa cukierniczego z szeroką okrągłą końcówką. Na rozgrzaną patelnię wyciskaj paski ciasta – najpierw krzyż, potem jego przekątne, a wszystkie te ramiona połącz dwoma pierścieniami. Na wierzchu możesz zaaranżować jeżyny – niby pająki.

Pajęczyna z ciasta naleśnikowego, fot. Marys Poly/Shutterstock
Czekoladowe naleśniki
Ciasto naleśnikowe można wzbogacać dodatkami smakowymi – jednym z popularniejszych i bardziej aromatycznych jest kakao, które na dodatek dodaje naleśnikom pięknej, czekoladowej barwy!
Składniki:
- 22 g kakao
- 15 g masła
- 60 ml wrzątku
- 125 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 3 jaja
- 420 ml pełnotłustego mleka
Przygotowanie:
W małej misie połącz masło, kakao i wrzątek – dokładnie wymieszaj. W dużej misie zmieszaj suche składniki. Jajka rozbełtaj w oddzielnym naczyniu i połącz z mlekiem, a następnie tą mieszankę dodaj do mąki. Za ciągłego mieszania dodaj kakao i ubijaj ręcznie lub mikserem do uzyskania gładkiej tekstury. Przykryj folią i odstaw na 15 minut do lodówki. Smaż cienkie naleśniki 1-2 minuty z jednej strony, ok. 30-60 sekund z drugiej. Podawaj z bitą śmietaną lub sosem czekoladowym oraz owocami.

Czekoladowe naleśniki z kiwi, fot. Eva Daren/Shutterstock
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
- „Good Old-Fashioned Pancakes” Dakota Kelly, https://www.allrecipes.com/recipe/21014/good-old-fashioned-pancakes/, 6/05/2024;
- “Pink Pancakes” Yumna Jawad, https://feelgoodfoodie.net/recipe/pink-pancakes/, 6/05/2024;
- “How to Make Crepes” Sally McKenney, https://sallysbakingaddiction.com/make-crepes/, 6/05/2024;
- “Easy Chocolate Crêpes” Emma Duckworth, https://emmaduckworthbakes.com/chocolate-crepes/, 6/05/2024;







Mam małego niejadka w domu i musze się sporo napracować przygotowując mu posiłki. Kanapki czy naleśniki muszą być kreatywne bo inaczej ich moja mała dama nie ruszy. Nawet jak podaje jej cisowiankę do picia to musi być ona z dodatkiem owoców bo inaczej nie wypije. Dzieciaki moich koleżanek to jak się je to tylko krzyczą am am a moja córka tak nie ma. Od czego się to ma to nie mam pojęcia…