Makaron ze szczawiowym pesto
Można go jeść na surowo, prosto z pola, w kanapkach i sałatkach, gotowany, smażony, duszony, gotowany. Szczaw to bogactwo witamin C, A, żelaza, wapnia i magnezu – cennych dla naszego organizmu składników. W Polsce najbardziej znany jest jako główny składnik zupy szczawiowej.
Zobaczcie jak łatwo i szybko można przygotować smaczne danie z makaronem i szczawiowym pesto – w sam raz na wiosenny lunch.
Składniki:
- makaron penne – 250 g
- szczaw – 1 pęczek
- orzeszki piniowe – ¼ kubka
- natka pietruszki – ½ pęczka
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa – 50 ml
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość miksujemy w blenderze i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.
Smacznego!
Ekologia.pl
Bibliografia
- Międzyborskie makarony; 2015-05-04;


Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły

Przyroda

Pielęgnacja ogrodu

Ciekawostki przyrodnicze

Ekologiczny dom

Ciekawi ludzie