Natka pietruszki warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze natki pietruszki
Natka pietruszki to niezastąpione warzywo nie tylko w kuchni polskiej. Pasuje do tylu dań i produktów, że jest jedną z najpowszechniejszych przypraw na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez natki pietruszki tradycyjny rosół i wiele innych domowych zup. Natka pietruszki to także sposób na odświeżenie oddechu, lek na dolegliwości układu moczowego oraz doskonałe źródło witaminy C. W istocie zawiera jej znacznie więcej niż cytrusy. Pozostałe właściwości pietruszki również zasługują na uwagę.
- Natka pietruszki na nerki, zdrową skórę i dobry wzrok
- Natka pietruszki w diecie profilaktycznej
- Pietruszka kontra rak
- Pietruszka Wspomaga zdrowie kości
- Wyhoduj pietruszkę sam!
- Natka pietruszki w kuchni – nie ma kuchni bez pietruszki
- Natka pietruszki w kuchni bliskowschodniej
- Oczyszczający koktajl z natki pietruszki
- Natka pietruszki zdecydowanie na TAK!
Pietruszka zwyczajna to roślina dwuletnia, należąca do rodziny selerowatych. Rośnie dziko niemal na każdym kontynencie, poza tym to jedno z najpowszechniej uprawianych warzyw. W kuchni polskiej wykorzystujemy zarówno korzeń pietruszki, jak i jej część zieloną, czyli natkę, której poświęcamy poniższy tekst. Pietruszkę uprawia się również dla olejku eterycznego służącego w ziołolecznictwie.
Natka pietruszki na nerki, zdrową skórę i dobry wzrok
Silnie pachnąca natka pietruszki zajmuje ważne miejsce w kuchni. Nietrudno docenić jej zalety jako aromatycznej przyprawy. Siekana nać roztacza bogaty ziołowy zapach, który w razie potrzeby pomoże nam także odświeżyć oddech – listek natki możemy podgryzać w zastępstwie gumy do żucia, dostarczając sobie przy okazji białka, tłuszczy, węglowodanów, błonnika i antyutleniaczy. A jak na tak skromną zieleninę, natka pietruszki jest w nie wyjątkowo bogata. Wyróżnia się przede wszystkim zawartością witamin – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C, E i K1. Poza tym natka pietruszki to źródło soli mineralnych – cynk, fosfor, magnezu, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Od dawien dawna natka pietruszki uchodzi za skuteczne remedium na dolegliwości układu moczowego właśnie ze względu na zawarty w niej potas. Natka to niewątpliwie jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków przeciwko infekcjom nerek i dróg moczowych. Jej spożywanie jest zalecane w diecie nerkowej, przeciwdziałającej przewlekłej niewydolności nerek. Karotenoidy obecne w listkach pietruszki wspomagają z kolei wzrok oraz skórę, chroniąc je przed działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem.
Pożyteczne ciekawostki na temat natki pietruszki Zaledwie jedna łyżka stołowa natki pietruszki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminy A i C. 100 g pietruszki zawiera 175 mg kwasu askorbinowego oraz 0,9 mg prowitaminy A. W 100 g natki pietruszki znajduje się ponad 6 mg żelaza. Niedobór tego mikroelementu to najczęstsza przyczyna niedokrwistości. Świeżą pietruszkę warto dodawać do potraw, gdy grozi na anemia lub mamy zwiększone zapotrzebowanie na żelazo (np. podczas ciąży i karmienia piersią). Wysoka zawartość witaminy C oraz kwasu foliowego, skorelowanych z żelazem, korzystnie wpłynie na jego wchłanianie. Pietruszka dostarczy nam sporych ilości potasu. W 100 g tej rośliny znajduje się prawie 700 mg tego składnika pokarmowego. Potas jest niezbędny do utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej organizmu i wyraźnie wspiera funkcjonowanie nerek. |
Natka pietruszki w diecie profilaktycznej
Witaminy A oraz C, które występują w natce pietruszki w dość pokaźnym stężeniu, to silne antyutleniacze wpływające pozytywnie na stan skóry, opóźniające proces starzenia się tkanek, odmładzające i skuteczne w profilaktyce antynowotworowej. Poza nimi, zielona część pietruszki zawiera także mirystycynę, substancję organiczną o intrygujących właściwościach, z której słynie głównie gałka muszkatołowa.
Mirystycyna, czyli trójgliceryd kwasu mirystynowego, to substancja psychoaktywna, określana jako naturalny dopalacz. Wywołuje ona niepokój, zaburzenia orientacji czy omamy wzrokowe. Bogate w mirystycynę są w szczególności olejki eteryczne z nasion i korzenia pietruszki. Sama nać nie zawiera jej aż tyle, by po sutym doprawieniu nią dania moglibyśmy obawiać się skutków niepożądanych.

Pietruszka kontra rak
Warto jednak zwrócić uwagę na zalety obecności mirystycyny w pietruszce. Wykazano bowiem, że hamuje ona powstawanie guzów nowotworowych. To nie wszystko. Pietruszka jest szczególnie bogata w przeciwutleniacze flawonoidowe i witaminę C, które zmniejszają stres oksydacyjny w organizmie i mogą zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów. Na przykład wysokie spożycie flawonoidów może zmniejszyć ryzyko raka okrężnicy nawet o 30 proc. (Ilaria Liguori i in., 2018). Ponadto podgrupy niektórych flawonoidów w pietruszce – takie jak myrycetyna i apigenina – wykazały aktywność przeciwnowotworową w badaniach probówkowych i na zwierzętach. Zresztą wiele wcześniejszych badań wykazało, że pokarmy bogate w witaminę C mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Według jednej analizy zwiększenie witaminy C o 100 mg dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka o 7%.
Pietruszka Wspomaga zdrowie kości
Pietruszka jest wypełniona witaminą K — niezbędnym składnikiem odżywczym dla zdrowia kości. Witamina K wspiera komórki budujące kości zwane osteoblastami. Ta witamina aktywuje również pewne białka, które zwiększają gęstość mineralną kości. Jest to bardzo ważne w przypadku osób starszych, u których niższa gęstość mineralna kości wiąże się ze zwiększonym ryzykiem złamań. Jedno z badań wykazało, że wyższe spożycie witaminy K wiązało się z O 22% niższym ryzykiem złamań (Debra A Pearson, 2007)
30 gramów (1/2 szklanki) świeżej, posiekanej natki pietruszki zapewnia: |
---|
|
Wyhoduj pietruszkę sam!
Najlepsza pietruszka to ta wyhodowana samodzielnie. Natka pietruszki jest bardzo wdzięczna w uprawie domowej. Można wysiać ją z nasion lub zasadzić korzenie, z których w niedługim czasie wyrasta gęste listowie. Pietruszkę najlepiej stosować na surowo, posypując siekanymi liśćmi zupę, sałatkę, ziemniaki czy mięso. Poddana obróbce termicznej traci wiele swoich właściwości i nie cieszy już tak intensywnym aromatem.
Natka pietruszki w kuchni – nie ma kuchni bez pietruszki
Trudno wyróżnić jedną kuchnię, która wyjątkowo upodobałaby sobie pietruszkę. Natka pietruszki jest tak powszechna i uniwersalna, że nie ma chyba żadnej kulinarnej tradycji na świecie, która pomijałaby tę przyprawę w przepisach. Polacy najchętniej dodają pietruszkę do zup. Pomidorowa, a zwłaszcza rosół z makaronem dla wielu z nas nie są już tymi samymi zupami bez kilku świeżych listków.
Siekana natka pietruszki sprawdza się także jako przyprawa do ziemniaków, warzyw korzeniowych, ryb i mięsa. Słowem, do wszystkiego. Wielbiciele eksperymentów kulinarnych nie boją się dodawać jej nawet do potraw słodkich i słodko-kwaśnych. Ponadto pietruszka świetnie zgrywa się z makaronem, risotto i owocami morza. Warto uwzględnić ją w przepisie na krewetki i mule. Pasuje również do dań z czosnkiem i chili. Warto ją łączyć także z oliwą z oliwek, nie tylko wszak ze względu na walory smakowe tego połączenia. Zawarta w natce pietruszki witamina A, jako związek rozpuszczalny w tłuszczach, zostanie wtedy lepiej wchłonięta.
Natka pietruszki w kuchni bliskowschodniej
Na natkę pietruszki, często w towarzystwie kolendry, natkniemy się w wielu przepisach na dania kuchni Bliskiego Wschodu. Sporą ilość natki pietruszki dodaje się chociażby do klopsików falafel – pysznej, smażonej przekąski z ciecierzycy, która podobnie jak hummus jest u nas aromatycznym zamiennikiem mięsnych dodatków do dań.
Arabowie nie żałują natki pietruszki w szczególności, gdy przygotowują tabbouleh – bardzo proste i aromatyczne danie z kaszy kuskus, pomidorów, zielonych ogórków, mięty, soku z limonki i właśnie natki pietruszki. Pietruszka jest w tym daniu nie tyle dodatkiem, co ważnym i nieodzownym składnikiem, bez którego tabbouleh nie mógłby być tabboulehem.

Oczyszczający koktajl z natki pietruszki
Natka pietruszki ze względu na bogactwo potasu, chlorofilu i witaminy C, uchodzi za skuteczną naturalną odtrutkę dla organizmu. Pietruszka działa detoksykacyjnie i moczopędnie, poprawia krążenie krwi, przyspiesza metabolizm i przeciwdziała powstawaniu kamicy żółciowej. Wpływ natki pietruszki na pracę nerek jest nieoceniony.
W oczyszczającym koktajlu z natki pietruszki znajduje się skondensowana dawka tych wszystkim substancji, które skutecznie oczyszczają i pomagają w odchudzaniu.
Składniki:
- dwa pęczki świeżej natki pietruszki
- dwa jabłka
- dwa kiwi
- połówkę świeżego ananasa
- opcjonalnie ksylitol i miód
Przygotowanie:
Pęczki świeżej natki pietruszki wstępnie posiekaj i wrzuć do blendera. Następnie dodaj jabłka, kiwi i ananasa. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Koktajl można osłodzić ksylitolem lub miodem. Aby był mniej gęsty, wystarczy dodać do niego dwie szklanki wody. Jeśli koktajl z natki pietruszki chcemy wypić do śniadania, warto wzbogacić go o banana, awokado lub płatki owsiane.
Natka pietruszki zdecydowanie na TAK!
Natka pietruszki, zielona część popularnego warzywa korzeniowego, to przede wszystkim aromatyczna przyprawa doskonale znana w kuchni polskiej. Warto zwrócić uwagę na jej właściwości wspomagające i oczyszczające organizm. Natka pietruszki to bogate źródło witamin C i A, minerałów i folianów. Nadzwyczaj dobroczynnie działa na pracę nerek i skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Na co dzień najlepiej spożywać surową, nieprzetworzoną natkę pietruszki.
- pod red. J. A. Pietrzyka; "Dieta w przewlekłej niewydolności nerek"; Kraków 2010;
- M. Grembecka, P. Szefer, A. Gurzyńska, K. Dybek; "Ocena jakości zdrowotnej wybranych warzyw na podstawie ich składu pierwiastkowego"; „Bromatologia i chemia toksykologiczna”, XLI, 2008, 3, s. 329-332.;
- The Herb Information Site; "Herb Profile: Parsley"; herbinfosite.com; 2019-06-11;
- Pharmacognosy’s topics – Medicinal plants; "Parsley. Characteristics of parsley plant. Active ingredients"; medicinalplants-pharmacognosy.com; 2019-06-11;
- Chauhan E S, Aishwarya J; "Nutraceuticals Potential of Petroselinum Crispum: A Review"; semanticscholar.org; 2019-06-11;
- Redlands Daily Facts; "Parsley: A popular herb with a long history"; redlandsdailyfacts.com; 2019-06-11;
- Joanna Blythman, Rosie Sykes; "Why flat-leaf parsley is good for you"; theguardian.com; 2019-06-11;







Wkradła się literówka ;) 100 g pietruszki zawiera 175 mg kwasu askorbinowego (zamiast 175 g). Wartościowy artykuł.
Dziękujemy za czujność :) Błąd został poprawiony.
Z serdecznymi pozdrowieniami
Joanna Szubierajska