Pełnoziarniste ciasto kawowe z karobem

Moje pierwsze ciasto z kremem, z którego jestem naprawdę dumna. Prawie bez cukru, z pysznym i zdrowym karobem oraz pełnym ziarnem!
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie 20 minut
Składniki na mała blaszkę keksową:
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej
- 1/2 szklanki karobu (albo kakao)
- 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
- 3/4 puszki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki daktyli
- 2 łyżki kawy mielonej
Składniki na ciasto dokładnie wymieszałam dodając taką ilość wody, by ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany. Jeśli zamiast karobu użyliście kakao ciasto można dosłodzić. Następnie przełożyłam je w foremkę i piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie kremu rozpoczęłam od dokładnego rozdrobnienia daktyli, do których następnie dodałam mocno schłodzone mleko kokosowe (bez wody, która często się oddziela) i kawę. Miksowałam wszystko około 2 minuty. Gotową masę włożyłam do lodówki, by się schłodziła.
Ciasto po ostudzeniu przekroiłam na dwie części. Pierwszą posmarowałam obficie dżemem (od mamy – 100 proc. renklod, bez cukru) i połową masy kawowej. Następnie ułożyłam drugą część ciasta, resztę masy i … do lodówki.
I jeszcze jedna ważna sprawa – jeśli Wasze ciasto wyszło za suche, to zanim położycie dżem można skropić je mocną herbatą (albo kawą).
Po około 1 godzinie było gotowe do spałaszowania. Łatwo się kroiło, nie rozpadało, było wilgotne i naprawdę pyszne.
- https://vegeluv.org/;







Smaczny przepis:) Dziękuję:)
Nie wiem, to nie ja ten przepis umieściłam:) Cukier chyba można zastąpić:) Inne mleko roślinne pewnie zmieni smak, chociaż może wyjść smaczniej:) domowe mleko kokosowe można dodać, jest rzadsze więc rozcieńczysz mniejsza ilością wody, ilośc składników można zmieniać zależnie od foremki:) im większa, tym więcej:) Tyle Ci mogę pomóc, pozdrawiam serdecznie, miłego dnia:)
a jakie maja być wymiary foremki?
Czy mozna użyć innego mleka roślinnego,albo domowego kokosowego które jest rzadsze-jak woda?
Czy zamiast cukru mozna dodać ksylitolu?
Czy daktyle mogą być namoczone,żeby było je łatwiej rozdrobnić?
Dzięki i pozdrawiam!