Przepis na pełen witamin, lekki malinowiec
Jest lato, jest ciepło i słoneczko delikatnie przygrzewa. Sezon malinowy nadal trwa. Słodki i charakterystyczny smak malin bez wątpienia kojarzy się z latem. W takich pięknych okolicznościach polecamy coś zimnego, malinowego i bardzo lekkiego, w dodatku minimalnie skomplikowanego. I jak wygląda…
Przepis na malinowiec
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 2 szklanki malin
- 1 szklanka / puszka mleka kokosowego
- 4-5 łyżek brązowego cukru nierafinowanego albo syropu z agawy
- 2 pełne łyżeczki agar agar
- borówki do posypania
Przygotowanie:
W małym garnku porządnie wymieszałam i zagotowałam pół szklanki mleka kokosowego z agar agar – zagęstnik gotowy. Następnie zmiksowałam go z resztą mleka, malinami i cukrem. Spróbowałam czy ze słodyczą w porządku i wylałam w foremkę. Pysznym przybraniem okazały się borówki z ogródka rodziców! 100 proc. bio!
Do lodówki i gotowe!
O autorce:
Amelia jest weganką od czterech lat. Początkowo do zmiany diety skłoniły ją badania na nietolerancję pokarmową, które wykluczyły praktycznie każde mięso i wszelki nabiał z diety.
„Były oczywiście potknięcia i przez pewien czas wróciłam np. do owoców morza czy niektórych ryb. Ale opamiętałam się! Tym razem także ze względów światopoglądowych. Od kiedy mam własnego, pięknego i najzdolniejszego rumaka, wręcz nie wypada zamykać oczu na krzywdę, którą wyrządzamy zwięrzętom (dzięki Histillo!!!). Vegeluv to dla mnie pełnoziarniste, świeże, nieprzetworzone, naturalne i pozytywne wegańskie gotowanie, którego filozofia może zamknąć się w słowach bluesa śpiewanego przez Ettę James:
‘all I want to do is cook your bread, just to make sure you’re well fed’
I właśnie dlatego go piszę…
Smacznego!
Amelia Romańska
Przepyszne ciasto:) Każdy powinien spróbować:)