Przepis na rabarbar – ryż na mleku kokosowym z karmelizowanym rabarbarem
Rabarbar z ogródka to warzywo o właściwościach antyoksydacyjnych, dostarcza nam trzech ważnych substancji przeciwutleniających – prowitaminę A oraz witaminy C i E. Poza tym rabarbar jest niskokaloryczny, obfituje w błonnik pokarmowy, dlatego mogą go jeść osoby prowadzące dietę odchudzającą. Każdy z nas zna smak ciasta z rabarbarem i rabarbarowego kompotu, które towarzyszą nam przez krótką chwilę na przełomie wiosny i lata. Sezon na rzewień obejmuje w Polsce tylko maj i czerwiec, tym bardziej więc trudno przejeść się tymi smakami.
![[vegeluv.org ]](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/03/weganski-deser-rabarbar2_683x521.jpg)
Nasze możliwości kulinarne nie muszą kończyć się na cieście czy kompocie z rabarbarem. Rabarbar na śniadanie? Czemu nie!
Ryż na mleku kokosowym z karmelizowanym rabarbarem, to może być pyszny i zdrowy początek dnia.
Czas przygotowania: ok 15-20 minut
Składniki dla 2 osób:
- 1/2 szklanki ryżu białego (najlepszy będzie ryż do risotto, dzięki niemu deser będzie bardzo klejący)
- 2 łodygi świeżego rabarbaru
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego bezzapachowego oleju)
- 2-3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
- syrop daktylowy do polania
Przygotowanie:
Ryż wypłukać i zalać 1 szklanką wody. Podczas gotowania dodać mleczko kokosowe, szczyptę soli i gotować, aż ryż będzie miękki i kleisty. Co jakiś czas trzeba go przemieszać. Rabarbar pokroić w centymetrowe paski. Cukier i olej rozpuścić na patelni, dorzucić kostki rabarbaru, wymieszać, dodać 2-3 łyżki wody i dusić pod przykryciem około 5 minut.
Rabarbar najlepiej podawać na ciepłym, kokosowym ryżu, z odrobiną syropu daktylowego.
Smacznego!

świetnie pasowałby koktajl z buraków i malin do tego https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne/koktajle-warzywne-z-blendera#koktal-z-burakow-i-malin