Syrop daktylowy – właściwości, skład i zastosowanie syropu daktylowego

Syrop daktylowy, fot. pixabay.com Syrop daktylowy, fot. pixabay.com

Stanowiący jeden z lepszych zamienników tradycyjnego cukru buraczanego, syrop daktylowy, to ciekawa propozycja nie tylko dla wegan, wegetarian i osób na diecie bezglutenowej. Otrzymywany z owoców palmy daktylowej miód przyciąga intensywnym aromatem i niebanalnym smakiem o wysokim współczynniku słodyczy. Mimo że syrop daktylowy doskonale nadaje się do przyprawiania domowych wypieków i koktajli, jego spożycie w codziennej diecie należy mocno ograniczać. Jakie są wady i zalety stosowania syropu daktylowego? Czy można go przygotować samodzielnie?


Syrop daktylowy, zwany daktylowym miodem, stanowi zagęszczony sok pozyskiwany bezpośrednio z miąższu świeżych owoców palmy daktylowej. Charakteryzuje go gęsta, treściwa konsystencja i kolor brązowy. Syrop jest przy tym niezwykle aromatyczny i bardzo słodki. Jako że drzewa daktylowe rosną dziko w krajach o upalnym klimacie, takich jak państwa północnoafrykańskie czy azjatyckie, miód daktylowy stanowi niezwykle istotny element lokalnej kuchni. Zamieszkujący Bliski Wschód Asyryjczycy regularnie spożywają jogurt naturalny z dodatkiem daktylowego syropu. Używają go również do wypieku ciast bakaliowych - nadaje on owym wypiekom nie tylko słodyczy, lecz także wilgotności.


Daktyle, fot. pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy