INDYJSKIE PRZYPRAWY. Kuchnia indyjska. Największy wybór przypraw
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Przyprawy kuchni indyjskiej, które wzbogacą smak twoich potraw

Przyprawy kuchni indyjskiej, które wzbogacą smak twoich potraw

Nie każdego z nas w dobie kryzysu stać na wymarzone wakacje i podróżowanie po całym świecie. Chyba każdy chciałbym na własne oczy zobaczyć i poczuć klimat Indii. Nie wyprawimy was wszystkich na wielką wycieczkę do tego niesamowitego kraju, ale może uda nam się sprawić, że poczujecie chociaż jego namiastkę. Jak? Poprzez przedstawienie wam zaledwie małej części kuchni, która na świecie posiada najprawdopodobniej największy wybór przypraw. Przygotujcie coś do pisania, bo po przeczytaniu tego artykułu na pewno udacie się do sklepu na solidne zakupy, by w waszym domu przynajmniej okazjonalnie zagościła kuchnia azjatycka.

Największy wybór przypraw

Jeśli chcecie poczuć mleko kokosowe, imbir oraz curry w jednym daniu – polecamy bardzo prostą w przygotowaniu potrawę: kurczaka curry z mlekiem kokosowym. W Indiach jest to bardzo popularna potrawa. Przepis na nią bez problemu znajdziecie w Internecie.

Papryka chili już niejednego twardego jak skała mężczyznę zamieniła w płaczące i zwijające się z bólu dziecko, gdy próbując przechytrzyć naturę próbował zjeść w całości jedną choćby taką właśnie papryczkę. Jeśli chcecie, aby wasza potrawa była naprawdę ostra – pomoże wam w tym bez wątpienia papryka chilli, która stanowi jedną z głównych przypraw w Indiach. W naszym kraju bardzo często służy jako użyty do przyrządzenia owoców morza dodatek podkreślający i wydobywający smak.
[„dzial”:”2.00″,”title”:”Garam masala – gorąca mieszanka”]
Zapewne wiele osób pierwszy raz w życiu ma styczność z tą nazwą, pod którą kryje się przyprawa, którą w sztuce kulinarnej dodaje się pod koniec gotowania. W jej skład wchodzą m.in. takie przyprawy jak: kmin rzymski, kolendra mielona, kardamon, czarny pieprz, a także gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, czy wspomniane już wcześniej chilli.

Ciekawy substytut cebuli i czosnku

Zapewne tylko nieliczni słyszeli kiedyś i mieli styczność z przyprawą o nazwie asafetyda, która w języku indyjskim spotykana jest jako hing. Jest to substancja uzyskiwana z korzeni i kłączy zapaliczki cuchnącej. Prawdę powiedziawszy tak jak wam, tak i nam niewiele to mówi, ale z pewnych źródeł wiemy, że po ugotowaniu dodaje ona daniu przyjemny zapach podobny do smażonej cebuli i czosnku. Z pewnością sami poszukamy jej w sklepie z przyprawami pochodzącymi z kuchni, która posiada największy wybór przypraw – czyli kuchni azjatyckiej, zwłaszcza, że przyprawa ta wspomaga trawienie i ma działanie uspakajające. Nie pozostaje zatem nic innego, jak życzyć udanych zakupów i smacznego! Jesteśmy bowiem przekonani, że kuchnia indyjska przypadnie wam i nam do gustu!

Ekologai.pl
4.7/5 - (11 votes)
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Ostre przyprawy wspaniale rozgrzeją zima i jesienią, dodatkowo wspomagają trawienie, w tym okresie mamy mało ruchu, więc taki wspomagacz się nam przyda:)