Sławne kanapki: pyszne panini, czyli włoskie inspiracje
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Sławne kanapki: Pyszne panini, czyli włoskie inspiracje

Sławne kanapki: Pyszne panini, czyli włoskie inspiracje

Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Eksperymentuj – kanapki wcale nie muszą być nudne! Spróbuj przygotowywać je na rozmaite sposoby, czerpiąc inspiracje z różnych kultur. Podążając szlakiem włoskich smaków spróbuj panini – najbardziej znaną włoską kanapkę

Fot. Fotolia

Fot. Fotolia

W Polsce panini zyskuje coraz większą popularność, podobnie jak uwielbiana pizza czy pasty. Można ją kupić, ale warto zrobić samemu, aby smakowała najlepiej. Panini jest pyszna i sycąca – idealna na śniadanie, jako przekąska w pracy, szkole, a także do zabrania na piknik. Polecamy przepis do wypróbowania! W każdym rejonie Włoch można spotkać wiele wariantów kultowej panini.

„Panino” to w dosłownym tłumaczeniu „mały chleb”. Kanapkę przygotowuje się najczęściej na bazie ciabatty, używa się też bagietki lub rosetty – włoskiej kajzerki. Panini można przygotowywać w zaskakujących połączeniach – z mozarellą, awokado, pastą z oliwek czy z musem z pieczonej dyni. Oczywiście pamiętajmy o warzywach, których w panini nie powinno zabraknąć. Mogą to być grillowane lub pieczone: papryka, pieczarki, cukinia, pieczone pomidory. Dzięki nim kanapka będzie chrupiąca z wierzchu, a wilgotna w środku. Panini podajemy w wersji na ciepło i na zimno.

By Tomwsulcer (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons

Przepis na smakowite i sycące panini
Składniki:

Przygotowanie:
Ciabattę kroimy na pół, obie części smarujemy cienką warstwą masła. Na kromkę kładziemy 2 plastry sera żółtego, pomidory i pozostałe dodatki, przykrywamy drugą kromką. Następnie gotową kanapkę kładziemy na grillu, umieszczamy w opiekaczu bądź opiekamy na patelni grillowej. Panini warto przyłożyć czymś ciężkim (np. garnkiem) i grillować z obu stron aż skórka zrobi się chrupiąca, a ser wewnątrz się rozpuści. Serwujemy gorące.

Przepis przygotował Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Ekologia.pl (JSz)
5/5 - (5 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Włoskie to jest raczej epresso a nie kanapka z ogórkiem kiszonym ;) ;)
http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/przepisy-kawowe/klasyczne-kawy/jak-zrobic-perfekcyjne-espresso-w-domu

Pyszniutkie, polecam❤

Bardzo apetyczne:)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!