Sławne kanapki: Pyszne panini, czyli włoskie inspiracje
Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Eksperymentuj – kanapki wcale nie muszą być nudne! Spróbuj przygotowywać je na rozmaite sposoby, czerpiąc inspiracje z różnych kultur. Podążając szlakiem włoskich smaków spróbuj panini – najbardziej znaną włoską kanapkę.

W Polsce panini zyskuje coraz większą popularność, podobnie jak uwielbiana pizza czy pasty. Można ją kupić, ale warto zrobić samemu, aby smakowała najlepiej. Panini jest pyszna i sycąca – idealna na śniadanie, jako przekąska w pracy, szkole, a także do zabrania na piknik. Polecamy przepis do wypróbowania! W każdym rejonie Włoch można spotkać wiele wariantów kultowej panini.
„Panino” to w dosłownym tłumaczeniu „mały chleb”. Kanapkę przygotowuje się najczęściej na bazie ciabatty, używa się też bagietki lub rosetty – włoskiej kajzerki. Panini można przygotowywać w zaskakujących połączeniach – z mozarellą, awokado, pastą z oliwek czy z musem z pieczonej dyni. Oczywiście pamiętajmy o warzywach, których w panini nie powinno zabraknąć. Mogą to być grillowane lub pieczone: papryka, pieczarki, cukinia, pieczone pomidory. Dzięki nim kanapka będzie chrupiąca z wierzchu, a wilgotna w środku. Panini podajemy w wersji na ciepło i na zimno.

Przepis na smakowite i sycące panini
Składniki:
- 1 ciabatta
- 2 plastry sera Gouda
- masło czosnkowe
- orzeszki pinii kilka plastrów pomidorów
- rukola
Przygotowanie:
Ciabattę kroimy na pół, obie części smarujemy cienką warstwą masła. Na kromkę kładziemy 2 plastry sera żółtego, pomidory i pozostałe dodatki, przykrywamy drugą kromką. Następnie gotową kanapkę kładziemy na grillu, umieszczamy w opiekaczu bądź opiekamy na patelni grillowej. Panini warto przyłożyć czymś ciężkim (np. garnkiem) i grillować z obu stron aż skórka zrobi się chrupiąca, a ser wewnątrz się rozpuści. Serwujemy gorące.
Przepis przygotował Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Włoskie to jest raczej epresso a nie kanapka z ogórkiem kiszonym ;) ;)
http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/przepisy-kawowe/klasyczne-kawy/jak-zrobic-perfekcyjne-espresso-w-domu
Pyszniutkie, polecam❤
Bardzo apetyczne:)